c S
Kitajska v smeri ukrepov za končanje trgovinskega spora 10.03.2019 07:11 Peking, 09. marca (STA) - Kitajska je pripravila predlog zakona, s katerim bi prepovedala nezakonit prenos tehnologije in vmešavanje vlade v poslovanje tujih podjetij. O predlogu bo kitajski parlament odločal sredi meseca, z njim pa bi odpravili enega ključnih kamnov spotike v pogajanjih za odpravo trgovinskega spora z ZDA.

V predlogu zakona je zapisano, da država zagotavlja varovanje pravic intelektualne lastnine tujih vlagateljev in podjetij ter prepoveduje prisilo prenosa tuje tehnologije na kitajske partnerje v skupnih podjetjih. S tem bi država bolje zaščitila interese tujih naložbenikov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Peking s tem odgovarja na tuje kritike, zlasti ameriške, ki problematizira zaščito intelektualne lastnine, transferje tehnologij, pa tudi stanje na področju kmetijstva in storitev. Trgovinska pogajanja z ZDA še niso končala, zaenkrat kaže, da bi strani vendarle utegnili skleniti premirje. Ameriški predsednik Donald Trump je v petek sicer napovedal, da trgovinskega sporazuma s Kitajsko ne bo podpisal, če ta ne bo "odličen".

Korak Kitajske bi šel tudi v smeri privabljanja tujih naložb, saj se gospodarska rast tega drugega največjega gospodarstva na svetu upočasnjuje. Letos naj bi po vladnih napovedih dosegla med šest in 6,5 odstotka, kar je najpočasnejša rast v skoraj treh desetletjih.

Temu pritrjujejo najnovejši podatki o trgovinski menjavi, saj sta se tako izvoz in uvoz februarja močno zmanjšala. Izvoz je na račun praznovanja lunarnega novega leta in trgovinske vojne z ZDA ta mesec padel za več kot 20 odstotkov, uvoz pa za več kot pet.