c S
V letošnjem konjiškem proračunu kar nekaj denarja tudi naložbam 10.03.2019 07:11 Slovenske Konjice, 09. marca (STA) - Občina Slovenske Konjice, ki ima od zadnjih lokalnih volitev novega župana Darka Ratajca, je nedavno dobila tudi proračun za letošnje leto. Ta je zakoličen pri skoraj 15 milijonih evrov. Kot je za STA povedal Ratajc, je v njem kar nekaj prostora za naložbe. Za izpolnitev vseh obveznih nalog in investicij se bo občina še nekoliko zadolžila.

Ratajc je vesel, da je bil proračun sprejet brez nasprotovanj. Večino projektov je sicer podedoval od prejšnje občinske oblasti, nekaj pa bo tudi novih, takih, ki jim je sam dajal poudarek že v času predvolilne kampanje.

Med največje investicije je uvrstil izgradnjo dveh krožišč, dokončanje gradnje bazena, v Zbelovem bodo nadaljevali z gradnjo sekundarne kanalizacije, na vrsto je prišla tudi obnova kulturnega doma v Ločah, po letih napovedi pa končno tudi preureditev območja stare tržnice v Slovenskih Konjicah.

"Leto bo za nas kar pozitivno, je pa res, da se bomo za vse to morali tudi nekoliko zadolžiti. Občina bo namreč najela okoli 700.000 evrov kredita," je dejal konjiški župan in dodal, da je bila konec leta zadolžena za pet milijonov evrov, kar je še vedno nekaj pod dovoljeno najvišjo mejo.

Nekaj kreditnega potenciala tako ostaja za naslednja leta, ko imajo v načrtu več pomembnih projektov, med drugim gradnjo sekundarnih vodov na območju Vešenika in Škalc, zato župan tudi upa, da bodo uspešni pri črpanju denarja iz drugih virov, sicer bodo morali projekte uresničiti s svojim denarjem.

Prejšnja občinska oblast je novi prepustila tudi dokončanje gradnje novega bazena. Čeprav so imele stranke levega političnega pola, ki so na volitvah podprle Ratajca, v prejšnjem mandatu pomisleke glede načrtovane drage prenove kopališča, zdaj s projektom nadaljujejo v okviru pogodbenega dogovora z izvajalcem. Čeprav obstaja možnost, da ga končajo že letos, župan ne verjame, da bo to uspelo do kopalne sezone.

Kot je dejal, so si prizadevali za to, da bi projekt nekoliko spremenili in bazen morda zmanjšali, a so ugotovili, da je za kaj takega že prepozno. Nadaljuje se tako gradnja olimpijskega bazena, ob tem pa upajo na delno sofinanciranje s strani Fundacije za šport. Vlogo so oddali, odgovor pričakujejo v kratkem.

Dela po besedah Ratajca potekajo v skladu z načrti, pravkar so v teku priprave na betoniranje školjke. Čeprav je kazalo, da s kopališčem morda ne bo več upravljalo komunalno podjetje, se župan nagiba k temu, da bi tako ostalo tudi v prihodnje.

O stanju občine po prevzemu je Ratajc dejal, da ni vajen komentirati stvari za nazaj. Lahko bi bilo boljše, lahko slabše, verjetno bi sam, če bi bil že prej župan, kakšno stvar izpeljal tudi drugače, je povedal. Zdaj ga veseli, da so tudi na političnem področju uspeli najti dogovor, se pogovarjajo, usklajujejo in ne vidi razlogov, da tako ne bi bilo tudi v naprej.

"Koalicije pa niti nočem imeti, saj gre tam za različne kupčije. Sam želim delati transparentno, z vsemi enako. Vesel sem, da so me nekatere stranke na volitvah podprle, a sodelovati moram tudi z drugimi. Vsak mesec imamo koordinacijo in stvari za zdaj tečejo zelo dobro. Nenazadnje vsi delamo v dobro občine," je dejal Ratajc.

Konjiški župan bi si v nadaljevanju mandata želel priprave dveletnega proračuna, v njem pa bi dal prednost stanovanjski gradnji za mlade družine, revitalizaciji nekaterih objektov v občini, seveda pa tudi spodbujanju razvoja gospodarstva.