c S
Za sanacijo Zgornje Mežiške doline sredstva so, ukrepi še niso potrjeni 11.03.2019 07:34 Črna na Koroškem/Mežica, 10. marca (STA) - Za sanacijo s težkimi kovinami onesnažene Zgornje Mežiške doline država letos namenja 750.000 evrov. Občini Črna na Koroškem in Mežica ter ravenska območna enota NIJZ imajo ukrepe zastavljene, a jih mora potrditi še vlada. Še prej bodo o tem govorili na sestanku na ministrstvu za okolje in prostor sredi prihodnjega tedna.

Letos se tako nadaljuje izvajanje ukrepov sanacije Zgornje Mežiške doline v okviru 15-letnega vladnega programa ukrepov za izboljšanje kakovosti tamkajšnjega s težkimi kovinami onesnaženega okolja, ki se je začel izvajati leta 2008.

Za letos je v državnem proračunu za ukrepe na voljo 750.000 evrov, od tega je 450.000 evrov predvidenih za izvajanje ukrepov v Občini Črna na Koroškem, za Občino Mežica je načrtovanih 225.000 evrov, del preostalih sredstev prejme tudi območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Ravne na Koroškem.

Potem ko je lanska obsežna prevalenčna študija, ki jo je izvedel NIJZ, pokazala na še vedno prekomerno vsebnost svinca v krvi otrok iz Zgornje Mežiške doline, kar ni v skladu s pričakovanji ob izvajanju sanacijskih ukrepov, je ministrstvo za okolje in prostor pod vodstvom odhajajočega ministra Jureta Lebna zahtevalo prevetritev ukrepov in odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti.

Kot so že pred časom za STA pojasnili na ministrstvu, so namreč na podlagi terenskih ogledov in pridobljenih podatkov o izvajanju ukrepov ugotovili pomanjkljivosti oziroma vire dodatnega onesnaževanja okolja. Zaznali so tudi "površno in neustrezno izvedbo sanacijskih ukrepov", prav tako so v celotni Zgornji Mežiški dolini opazili neustreznost gradbišč. Izpostavili so še, da "lahko del dodatnega onesnaženja pripišemo aktualnim onesnaževalcem v Žerjavu, predvsem podjetjem, ki delujejo v industrijskem kompleksu v Žerjavu".

Na ministrstvu so zaradi ugotovljenih pomanjkljivosti napovedali dodatne ukrepe, ki bodo zlasti usmerjeni v bolj pogost in poostren nadzor nad vsemi gradbenimi posegi v prostor in v nadzor nad ravnanjem z onesnaženo zemljino. Napovedali so tudi preverjanje izdanih certifikatov za gradbene materiale, pridobljene iz ostankov rudniškega materiala.

Več o dodatnih ukrepih in nadaljnji sanaciji bi lahko bilo znano po sestanku, ki je sredi prihodnjega tedna napovedan na ministrstvu za okolje in prostor.

Sicer pa na Občini Mežica za letos načrtujejo, da bodo večji del predvidenih sredstev, to je 190.000 evrov, namenili za preplastitev javnih površin, na katerih se gibljejo otroci, in sicer za preplastitev atletske steze. Za mokro čiščenje javnih površin bodo predvidoma namenili 27.000 evrov, 8000 evrov pa za varovalno prehrano otrok v vrtcu, so za STA pojasnili na mežiški občini.

Kot so še navedli, so glede sanacijskih ukrepov imeli nekaj operativnih sestankov z odhajajočim ministrom Lebnom, ki je izkazal veliko pripravljenost za učinkovito izvedbo programa in je program sanacije Zgornje Mežiške doline postavil kot eno izmed prioritet dela ministrstva v tem mandatu.

"Tako da smo imeli velika pričakovanja in obete. Po odstopu ministra Lebna pa lahko samo upamo, da bo novi minister sanacijo okolja v Zgornji Mežiški dolini prepoznal kot prioritetno nalogo ministrstva," je za STA navedel direktor mežiške občinske uprave Blaž Šaloven.

Tudi v Črni na Koroškem letos načrtujejo podobne ukrepe kot v minulih letih. Med drugim se nanašajo na preplastitve javnih površin, kjer se zadržujejo otroci, čiščenje fasad, mokro čiščenje cest in dodatno varovalno prehrano za najmlajše. Občina Črna na Koroškem bo sicer letos poleg predvidenih 450.000 evrov dodatno porabila še prenesenih 110.000 evrov neporabljenih sredstev iz lanskega leta.

Tudi na ravenski območni enoti NIJZ načrtujejo podobne ukrepe kot pretekla leta, glavni cilj ostaja nižanje izpostavljenosti otrok svincu in nižje izmerjene vrednosti svinca v krvi otrok.

Delo bodo nadaljevali z rednim monitoringom vrednosti svinca v krvi triletnikov iz Zgornje Mežiške doline in komunikacijo z različnimi ciljnimi skupinami. Osredotočili se bodo predvsem na vrtce in šole in sodelovali pri pripravi natančnejše metodologije za izbor ukrepov na terenu. Program okoljske sanacije je letos v večji meri vključen tudi v redno delo Centra za zdravstveno ekologijo NIJZ, s čimer bodo zagotovili nadgradnjo strokovnih pristopov na omenjenem področju, so za STA navedli na ravenski enoti NIJZ.