c S
Ministrstvo in sindikati danes o poklicnih kompetencah v zdravstveni negi 11.03.2019 07:47 Ljubljana, 11. marca (STA) - Predstavniki ministrstva za zdravje, treh pristojnih sindikatov ter zbornice zdravstvene in babiške nege se bodo na današnjem sestanku posvetili osnutku dokumenta o poklicnih kompetencah in aktivnostih v zdravstveni negi, ki so ga spisali na ministrstvu. Dogovore bodo pojasnili v izjavi, ki je predvidena ob 12.30.

Osnutek dokumenta je ministrstvo za zdravje prejšnji teden poslalo sindikatu zdravstvenega in socialnega varstva, sindikatu delavcev v zdravstveni negi in sindikatom v zdravstvu - Pergam, poleg cehovske zbornice pa ga je prejel tudi razširjeni strokovni kolegij za zdravstveno in babiško nego. Vse naštete je ministrstvo tudi povabilo na današnji sestanek.

V sindikatih in zbornici zdravstvene nege so razočarani, ker ministrstvo ni sprejelo prenovljenih poklicnih kompetenc in aktivnosti v roku, ki mu ga nalaga stavkovni sporazum. Kot so 28. februarja zapisali v sporočilu za javnost, je ministrstvo zamudilo vse zakonsko določene roke in "gre torej za očitno kršitev zakonodaje".

Poleg tega so v zdravstveni negi začudeni, ker ministrstvo prihaja z novim predlogom poklicnih kompetenc in aktivnosti. V stavkovnem sporazumu namreč po njihovem zatrjevanju o tem ni govora. Ministrstvu očitajo, da se znova spreneveda in zavlačuje, saj so pravne podlage nedvoumne in ni prostora za različne razlage.

Predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman pa je v petek opozorila, da se z urejanjem položaja v zdravstveni negi zelo mudi, saj so razmere kritične. Po njenih besedah je prav sprejetje dokumenta o poklicnih aktivnostih in kompetencah ena od prednostnih nalog. Izrazila je tudi upanje, da zaradi zamenjave ministra ne bo prišlo do prostega teka.