c S
Evroskupina o Grčiji in evrskem proračunu 11.03.2019 07:47 Bruselj, 11. marca (STA) - Finančni ministri držav v območju evra bodo danes v Bruslju obravnavali drugo poročilo o spremljanju razmer v Grčiji po izstopu iz programa pomoči avgusta lani. V razširjeni sestavi - brez Velike Britanije - pa bodo nadaljevali razpravo o evrskem proračunu. Slovenijo bo zastopal finančni minister Andrej Bertoncelj.

Poročilo o razmerah v Grčiji sicer kaže na bistven napredek pri izvajanju strukturnih reform, vendar pa se od države še pričakuje določeno ukrepanje, da bo mogoče sprostiti novo tranšo pomoči v vrednosti milijarde evrov, predvidene za obdobje po izstopu iz programa. Med odprtimi vprašanji so opredelitev minimalne plače, privatizacija in reforme v javni upravi.

Evroskupina bo poleg tega obravnavala še posodobljeni osnutek proračunskega načrta Latvije in razmere na stanovanjskem trgu.

V razširjeni sestavi, torej vse članice razen Velike Britanije, pa bo evroskupina nadaljevala razpravo o spornem evrskem proračunu z uradnim imenom proračunski instrument za konvergenco in konkurenčnost. Cilj je, da se dogovor o zasnovi, načinu izvajanja in časovnem okviru za proračun doseže do junija.

Ministri se bodo danes osredotočili na odhodkovno stran proračuna. Razpravljali bodo o tem, katere naložbe naj bi se financirale, pod katerimi pogoji in v kakšni obliki.