c S
Uber bo na Nizozemskem plačal 2,3 milijona evrov 08.03.2019 14:28 Haag, 08. marca (STA) - Ameriško podjetje za posredovanje prevozov potnikov Uber se je na Nizozemskem dogovoril za poravnavo in plačilo 2,33 milijona evrov zaradi kršenja zakonodaje s področja prevozov s taksiji. Vozniki namreč niso imeli licenc, čeprav so te po zakonu obvezne, poročajo tuje tiskovne agencije.

Uber je ponujal aplikacijo za storitve prevoza, pri čemer za voznike ni bila zahtevana licenca, čeprav je ta po zakonu obvezna. S tem je pridobil nepošteno tržno prednost, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedali na nizozemskem tožilstvu.

Dodali so, da je zunajsodna poravnava ustrezen dogovor ter da bo Uber v prihodnje spoštoval nizozemsko zakonodajo.

Tožilstvo je leta 2015 začelo preiskovati Uberjevo storitev UberPop, ki je s spletno aplikacijo povezovala neprofesionalne voznike in stranke - vsak posameznik s svojim avtomobilom je lahko opravljal taksi prevoze. Uber je storitev začel ponujati leta 2014, naslednje leto pa jo je ugasnil.

Sodišče EU je leta 2017 presodilo, da se tovrstne storitve štejejo za storitve prevoza in da jih je treba ustrezno regulirati. S tem je bila ta storitev pravno izenačena s klasičnimi taksi prevozi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Nizozemskem licence za taksi podeljujejo pod strogimi pogoji, vozniki morajo med drugim opraviti izobraževanje in predložiti zdravstveno spričevalo, vozila pa morajo biti opremljena z računalnikom, ki beleži čas vožnje in počitka, poroča AFP.

Poravnava na Nizozemskem je zadnje v vrsti Uberjevih plačil zaradi kršitev zakonodaje po svetu. Lani sta Nizozemska in Velika Britanija naložili plačilo več kot milijon evrov zaradi prikrivanja vdora v osebne podatke uporabnikov - hekerji so leta 2016 pridobili dostop do podatkov 57 milijonov strank in voznikov, družba pa je primer razkrila šele leto kasneje. Uber je poleg tega plačal 148 milijonov dolarjev ameriškim oblastem, da bi se izognil morebitnemu sodnemu pregonu zaradi vdora v podatke, navaja AFP.