c S
Največji premoženjski sklad na svetu se odpoveduje naftnemu sektorju 08.03.2019 14:28 Oslo, 08. marca (STA) - Norveški državni pokojninski sklad, ki je z več kot 1000 milijardami dolarjev premoženja največji na svetu, se je odločil iz portfelja umakniti podjetja s področja proizvodnje nafte ali plina. Država bo s to potezo, ki temelji na finančnem in ne okoljskem vidiku, zmanjšala ranljivost skupnega premoženja od trajnega padanja cen nafte.

Nafta in plin sicer predstavljata približno polovico norveškega izvoza in okoli 20 odstotkov vseh državnih prihodkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sklad je bil v 90. letih prejšnjega stoletja ustanovljen z namenom upravljanja denarja, ki se v državo steka ravno od prodaje nafte in plina. To je bil tudi glavni investicijski bazen za oplajanje premoženja. Konec leta 2018 je imel sklad v lasti za okoli 37 milijard dolarjev delnic podjetij iz naftnega sektorja s pomembnimi lastniškimi deleži v družbah Shell, BP, Total in Exxonmobil.

Kot so pojasnili v vladi, odločitev po dezinvestiranju naftnega področja ne odraža kakšnega specifičnega pogleda na cene nafte, prihodnjo dobičkonosnost ali vzdržnost naftne industrije.