c S
Skupina Sava Re lani z rekordnim dobičkom 08.03.2019 12:54 Ljubljana, 08. marca (STA) - Skupina Sava Re je po nerevidiranih podatkih lani povečala čisti dobiček za 38,3 odstotka na rekordnih 43 milijonov evrov. Bruto premije so porasle za 5,6 odstotka na 546,3 milijona evrov. Na vprašanje, kaj to pomeni za delničarje, predsednik uprave Save Re Marko Jazbec odgovarja, da dividende zagotovo ne bodo nižje kot lani.

Matična družba Sava Re je dobiček povečala za 27 odstotkov na 41,87 milijona evrov, medtem ko se je obseg zbranih premij zmanjšal za odstotek na 151,6 milijona evrov.

"Leto 2018 je bilo za Savo Re in njeno celotno skupino rekordno in izjemno uspešno," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal Jazbec. Z doseženimi rezultati so presegli tako načrte kot tudi rezultate iz leta 2017.

Obseg zbranih bruto premij skupine, ki ima svoje družbe poleg v Sloveniji še na Hrvaškem, v Srbiji, Črni gori, na Kosovu in v Severni Makedoniji, je lani presegel načrtovanega za 5,1 odstotka. Ta rast izvira iz premoženjskih zavarovanj v Sloveniji (10,9-odstotna rast), premoženjskih zavarovanj zunaj Slovenije (12,5-odstotna rast) in življenjskih zavarovanj zunaj Slovenije (17,8-odstotna rast).

Še posebej so po Jazbečevih besedah ponosni na rekorden dobiček skupine. "To pomeni, da smo dosegli izjemno visoko donosnost lastniškega kapitala, namreč v višini 13,1 odstotka," je dejal.

Iz pozavarovanja je skupina lani ustvarila za 7,2 odstotka manj bruto premij zaradi načrtnega omejevanja rasti in odklonitve manj dobičkonosnih poslov. "Na področju pozavarovanja na globalnem trgu smo bili z vidika prevzemanja novih tveganj razmeroma konservativni, tako da smo zabeležili padec premije, ki pa je deloma tudi posledica gibanja dolarja v razmerju do tujih valut," je pojasnil Jazbec.

Zmanjšale so se tudi bruto premije življenjskih zavarovanj v Sloveniji, in sicer za 2,9 odstotka, kar je bilo pričakovano in posledica velikega obsega doživetij.

"Leto 2018 je bilo za zavarovalne in pozavarovalne posle razmeroma ugodno z vidika večjih škod, kar je pomembno vplivalo na izboljšanje merodajnega škodnega in kombiniranega količnika in posledično na poslovno uspešnost skupine," je dejal Jazbec. Na večjo dobičkonosnost so vplivale tudi uresničene sinergije iz združitve štirih zavarovalnic pod enotno blagovno znamko Zavarovalnica Sava ter izboljšanje poslovanja v družbah zunaj EU.

Poslovni prihodki skupine so se lani povečali za 9,8 odstotka, na kar je poleg rasti bruto premij obstoječih družb vplivalo tudi poslovanje novih družb v skupini, ki so se vključile vanjo v letu 2018. Skupina Sava Re je lani uspešno zaključila tri prevzeme - pokojninske družbe NLB Nov penziski fond iz Severne Makedonije, ki je bila preimenovana v Sava penzisko društvo, zavarovalnice Energoprojekt Garant iz Srbije, ki je bila konec leta pripojena k srbski premoženjski zavarovalnici, in asistenčne družbe TBS Team 24 iz Slovenije.

Ob tem so podpisali pogodbe za prevzem še treh družb. Za dve hrvaški družbi, Ergo osiguranje in Ergo životno osuguranje, je bil posel zaključen februarja letos, za KBM Infond pa je zaključek transakcije predviden letos, je povedal Jazbec.

Vlagatelji so se na rekordne rezultate Save Re, ki bo po novem nastopala pod krovno blagovno znamko Sava zavarovalna skupina, že odzvali in delnice družbe so se do okoli poldneva na Ljubljanski borzi podražile za 2,35 odstotka na 17,40 evra. Knjigovodska vrednost delnice Save Re se je sicer z 20,40 evra v letu 2017 do konca leta 2018 zvišala na 21,95 evra.

Kakšne dividende bosta uprava in nadzorni svet za delničarje Save Re predlagala letos, bo znano aprila, ko bodo objavili sklic skupščine. "Vsekakor pa dividende ne bodo nižje kot lani," je dejal Jazbec. Lani je Sava Re svojim delničarjem izplačala skupaj 12,4 milijona evrov, kar pomeni 80 centov bruto na delnico.

Načrte za leto 2019 so v Savi Re objavili že decembra lani, danes pa je Jazbec ponovil, da naj bi se čisti dobiček skupine povečal še za dodatnih več kot deset odstotkov, zbrane bruto premije pa naj bi presegle 555 milijonov evrov.