c S
Kriptomilijonar kupil štiri propadajoče bohinjske hotele 08.03.2019 11:43 Bohinj, 08. marca (STA) - Damian Merlak, ki je konec lanskega leta s prodajo ene od največjih kriptomenjalnic na svetu Bitstamp zaslužil več kot 100 milijonov evrov, je kupil hotel Zlatorog, hotel Bohinj, aparthotel Bohinj in Ski hotel Vogel, poroča spletni portal Siol. Merlak je za STA dodal, da je hotele kupil z namenom prenove in ponovnega zagona.

Kot je za STA pojasnil Merlak, njegova ekipa že aktivno dela na projektu. Tisti hoteli, v katerih delujejo najemniki, bodo tako delovali še naprej. "Druge bomo po prenovi upravljali sami," je napovedal Merlak in izpostavil, da bo največji zalogaj zagotovo projekt Zlatorog, ki je v izjemno slabem stanju, poleg tega pa je tudi arhitekturno neprimeren za leto 2019.

Hotel Zlatorog, v katerem je 43 sob, je zaprt od leta 2011, ko ga je zapustil zadnji najemnik. Pred nekaj leti se je podrl strop pri bazenu, v vmesnem obdobju pa so tatovi iz njega pobrali vse, kar je še bilo vrednega.

V hotelu Bohinj, ki stoji v neposredni bližini jezera, je 20 sob in 34 suit. Aparthotel Bohinj, ki stoji v bohinjski vasici Stara Fužina, ima 27 apartmajev. Ski hotel Vogel, ki stoji ob zgornji postaji vzpenjače na Vogel, neposredno ob smučišču, pa ima 28 sob.

"Nekateri hoteli so potrebni predvsem osvežitev, v primeru Zlatoroga pa skupaj s projektanti trenutno pripravljamo različne možnosti rešitev, ki bodo pomenile tudi različne višine investicij," je pojasnil Merlak.

Njegov interes je, da se stvari odvijejo v najkrajšem možnem času, bo pa veliko odvisno od birokracije, zato se zaveda, da bo prenova trajala dlje, kot bi želel. "Izjemno vesel bi bil, če bi bil Zlatorog na voljo za uporabo čez dve leti," je izpostavil.

Merlak je propadajoče hotele na odličnih lokacijah ob Bohinjskem jezeru kupil od družine Pačnik. Kot poroča časnik Finance, je iz javno dostopnih baz razvidno, da je Merlak kupil tri podjetja v lasti Jana Pačnika, sina Zmaga Pačnika. Gre za družbe A.H.T hoteli, ki imajo v lasti apartmaje, D.I.N. Plus, ki ima v lasti hotel Bohinj, in T.H.G. Hoteli, ki ima v lasti hotela Zlatorog in Ski hotel na Voglu.

Iz dokumentacije, ki so jo pridobili na Financah, je razvidno, da je kupnina za vse tri družbe znašala 8,4 milijona evrov. Leta 2016 je po navedbah Siola družina Pačnik za hotele pričakovala 15 milijonov evrov. Največ, okoli sedem milijonov evrov, je želela za uničeni hotel Zlatorog.

Hoteli v Bohinju so nekdaj spadali pod okrilje podjetja Alpinum, ki ga je država leta 2002 poceni prodala družini Pačnik. Toda nobenega od hotelov ni upravljala, temveč jih je dajala v podnajem, hkrati kot lastnica vanje skoraj ni vlagala. Bohinjska občina pa je državo več let pozivala k ukrepom, ki bi rešili propadajoče hotele.

Za Merlaka to ni prva naložba v Bohinju, leta 2016 je kupil apartmaje Tuba, ki stojijo ob zahodnem bregu jezera, blizu slapa Savica. Že pred tem se je skupaj z nekdanjim partnerjem v Bitstampu Nejcem Kodričem lotil vlaganja v poljedelstvo in rejo živine. Kupil je goveje farme v Cerkljah na Gorenjskem, v Hrastju in na Sorškem polju, ki so imele 1300 glav živine. Postal je tudi lastnik veterinarske ambulante. Za farmo krav mlekaric zdaj išče novega lastnika, poroča spletni portal Siol.