c S
Nemška industrija januarja z manj naročili 08.03.2019 11:42 Frankfurt, 08. marca (STA) - Nemška industrijska podjetja so se januarja soočila s krepkim padcem naročil, po prvih podatkih je bil padec na mesečni ravni 2,6-odstoten. To je razočaralo analitike, ki so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pričakovali 0,5-odstotno rast. Gre za zadnji znak, da veter v jadrih vodilnega evropskega gospodarstva slabi.

Statistični urad Destatis je ob tem navzgor popravil podatke za december. Naročila v knjigah industrijskih podjetij so se ob koncu lanskega leta povečala za 0,9 odstotka, potem ko je predhodna ocena kazala na 1,6-odstotni padec.

Trenutni upad naročil je po oceni gospodarskega ministrstva znak nadaljnjega pešanja gospodarske rasti v začetku leta. Vendar pa je ministrstvo ob tem izpostavilo, da je padec nekoliko milejši, če se pogleda dvemesečno primerjavo. Naročila v decembru in januarju so 0,5 odstotka pod obsegom naročil v oktobru in novembru.

Zadnje mesece so zaznamovala velika nihanja v naročilih. Krepi se namreč zaskrbljenost zaradi trgovinskih napetosti, negotovosti okoli brexita in pešanja rasti nekaterih pomembnejših razvijajočih se gospodarstev, kot je Kitajska.

Na januarski padec naročil so najbolj vplivala manjša naročila iz držav zunaj območja z evrom, ki so upadla za 4,2 odstotka, in 2,6-odstotni padec naročil iz območja z evrom. Medtem so se naročila domačih podjetij zmanjšala za 1,2 odstotka.