c S
Kitajska v februarju z 20-odstotnim padcem izvoza 08.03.2019 10:30 Peking, 08. marca (STA) - Kitajska je februarja izvozila za 135,2 milijarde dolarjev blaga, kar je 20,7 odstotka manj kot februarja lani. Na padec, ki je bil večji od pričakovanj trgov, sta vplivala praznovanje lunarnega novega leta in trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, poročajo tuje tiskovne agencije.

Drugo največje gospodarstvo na svetu je medtem februarja uvozilo za 131,1 milijarde dolarjev blaga, kar je na letni ravni 5,2-odstotni padec. Analitiki so pričakovali, da se bosta izvoz in uvoz znižala za pet in šest odstotkov.

Danes objavljeni uradni podatki podatki o trgovski menjavi so povečali zaskrbljenost o ohlajanju kitajskega gospodarstva, ki bije trgovinsko vojno z ZDA. Državi sta namreč v več mesecev trajajočem sporu ocarinile za več kot 360 milijard dolarjev blaga.

Politično občutljiv presežek v trgovini z ZDA se je februarja ustavil pri 14,7 milijarde dolarjev, potem ko ga je bilo januarja za 27,3 milijarde dolarjev.

Kitajski zunanji minister Wang Yi je ob robu letnega zasedanja ljudskega kongresa povedal, da so ZDA in Kitajska v trgovinskih pogajanjih dosegli napredek. Med državama po njegovi oceni ni problema, ki se ga ne bi dalo rešiti tako, da sta obe strani zadovoljni. Kot je še pojasnil, sta državi lani izmenjali za 630 milijard dolarjev blaga, potem ko se je številka leto prej ustavila pri 635,4 milijarde dolarjev.

V zadnjem času objavljeni gospodarski podatki sicer nakazujejo, da se kitajsko gospodarstvo ohlaja. Tudi najnovejše vladne ocene so slabše: premier Li Keqiang je ravno v ponedeljek povedal, da bo letošnja gospodarska rast po najnovejši oceni dosegla med šest in 6,5 odstotka, kar je najpočasnejša rast v skoraj treh desetletjih.