c S
Nafta po slabših ocenah gospodarske rasti cenejša 08.03.2019 09:02 Singapur, 08. marca (STA) - Cene surove nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju znižale. Tudi med trgovci odmevajo nedavne slabše napovedi o gospodarski rasti v območju z evrom in na Kitajskem. Poleg tega je trg v pričakovanju novih podatkov o proizvodnji nafte v ZDA, ki je prejšnji teden dosegla novo rekordno raven, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent je bilo treba zjutraj odšteti 65,93 dolarja, kar je 37 centov manj kot v četrtek. Zahodnoteksaška nafta se je medtem pocenila za 30 centov na 56,36 dolarja.

Na gibanja na naftnem trgu tako kot na kapitalskih trgih vplivajo nedavne slabše gospodarske ocene. Evropska centralna banka je v četrtek za 0,6 odstotne točke navzdol popravila oceno letošnje gospodarske rasti v območju z evrom in naj bi bila po novem 1,1-odstotna.

Kitajske oblasti so v začetku tedna napovedale, da bo gospodarska rast v luči trgovinskih napetosti z ZDA in tudi naraščajoče zadolženosti letos dosegla med šest in 6,5 odstotka, kar bi bilo najpočasneje v skoraj 30 letih.

Napoved je ta teden znižala tudi Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj. Svetovna gospodarska rast naj bi bila po najnovejši oceni letos 3,3-odstotna, kar je 0,2 odstotne točke slabše od predhodne ocene.

Poleg tega so trgovci v pričakovanju svežih podatkov o proizvodnji črnega zlata v ZDA. Po pričakovanjih se bo obseg proizvodnje znova povečal, potem ko je prejšnji teden dosegel novo rekordno raven. Takrat se je v ZDA na dan proizvedlo 12,1 milijona sodov.