c S
Evropske borze s padci, evro izgubil skoraj odstotek 08.03.2019 07:17 London/Frankfurt/Pariz, 07. marca (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali, potem ko je Evropska centralna banka (ECB) znižala napovedi za gospodarsko rast v evrskem območju in napovedala nov niz ciljno usmerjenih dolgoročnih operacij refinanciranja bank. Tečaj evra se je znižal za skoraj odstotek.

ECB je danes presenetila z napovedjo, da bodo s septembrom letos evrske centralne banke začele s tretjim nizom ciljno usmerjenih dolgoročnih operacij refinanciranja bank z ugodnimi posojili (TLTRO III). S tem želi banka ohraniti ugodne posojilne pogoje za podjetja in gospodinjstva ter "gladek prenos denarne politike" v gospodarstvo.

Ob tem je banka pričakovano znižala napovedi za gospodarsko rast v evrskem območju. Letos naj bi ta tako dosegla 1,1 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke manj, kot je pričakovala decembra. Znižanje je nekoliko večje od pričakovanj.

Poteze ECB so potopile evropske borze. Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,48 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,60 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,39 odstotka. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,39 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX spustil za 1,27 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,84 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,74-odstotni padec.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev prav tako znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja 0,83 odstotka pod izhodiščem. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,63 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa beleži 0,61-odstotni padec.

Tečaj evra je močno upadel. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1212 dolarja, kar je 0,87 odstotka manj kot v sredo. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1271 dolarja (v sredo 1,1305 dolarja).

Cene nafte so se medtem zvišale. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena aprila, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 56,67 dolarja, kar je 45 centov več kot v sredo. V Londonu so se majske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 31 centov na 66,30 dolarja.