c S
Izteka se čas za strukturne reforme 08.03.2019 07:17 Ljubljana, 07. marca (STA) - Letošnje leto je zadnje idealno leto za strukturno ukrepanje države, je na slovesnosti ob podelitvi nagrad Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke poudaril predsednik države Borut Pahor. Gospodarstvenike je pozval, naj na politiko naslovijo svojo zahtevo po širšem socialnem dogovoru.

Pahor je v nagovoru opozoril na napovedi o upočasnjevanju globalne in zlasti evropske gospodarske rasti. "Slovenija v tem času uživa relativno politično stabilnost, imamo relativno ugodne gospodarske in socialne okoliščine in v osnovi bolj zdravo gospodarstvo kot pred krizo leta 2009. Toda tako stanje ne bo trajalo večno," je posvaril.

Ker ima Slovenija na zunanje okoliščine malo vpliva, se mora osredotočiti na domačo nalogo, to je pripravo in izvedbo potrebnih strukturnih ukrepov.

Predsednik države je pozval k previdni in preudarni fiskalni politiki. Slovenija po njegovi oceni potrebuje "robusten socialni dogovor, ki bi bil sklenjen v okoliščinah relativnega političnega in socialnega miru, brez Damoklejevega meča recesije in pospremljen z dobrodošlimi izkušnjami vseh partnerjev iz težkega obdobja med zadnjo krizo in po njej".

Letošnje leto je verjetno zadnje leto, ko bi se nam ob pogajalskem naporu socialnih partnerjev lahko uspelo dogovoriti o "temeljnih prvinah gospodarsko konkurenčne, socialno varne in fiskalno stabilne Slovenije", je dejal Pahor. Pri tem ga ne skrbi toliko gospodarstvo, ki je "bistveno bolj zdravo od tistega pred krizo". "Skrbi pa me - to je moj vtis - da je razmišljanje politike precej podobno tistemu pred krizo."

Gospodarstvenikom je Pahor priznal zasluge za prenovo v lastnih vrstah. Obenem pa jih je pozval, naj bodo pripravljeni oz. naj zahtevajo širši dogovor. "Če hočemo biti ambicioznejši, bomo morali skupaj zavihati rokave," jim je sporočil.

GZS je v Cankarjevem domu nocoj že 51. zapored podelila nagrade za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Nagrajenci so generalni direktor družbe Eti Elektroelement Tomaž Berginc, direktor podjetja Saubermacher Slovenija Rudolf Horvat, predsednik uprave družbe Stilles Rok Barbič, direktor Duola Dušan Olaj, glavni direktor družbe Inea Peter Kosin ter direktor Tiskarne Jesenek Srečko Jesenek.

Predsednik komisije za nagrade GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke Janez Škrabec, direktor podjetja Riko, je izpostavil pomen spoštovanja in poznavanja preteklosti. "Čim dlje v preteklost gledaš, tem dlje v prihodnost vidiš," je povzel znani citat.

"Vesel sem, da smo posameznike, ki so se dvignili iz povprečja, postavili v luč javnosti in osvetlili njihov ugled," je dejal glede nagrajencev. Vsem pa je na srce položil, da se "ničesar občudovanja vrednega ne da doseči s polovičnim srcem, šibkim duhom in brez truda".

Predsednik GZS Boštjan Gorjup pa je poudaril, da prihodnost otipljivo delajo naša pretekla in sedanja dejanja. "Prihodnost je odvisna od predanosti temu, da smo jutri boljši kot danes," je poudaril. Vlagati moramo v nova znanja, v kadre in razvoj. "Če bi se prepustili toku, ne bi bili nikoli gospodarji lastne usode. Na nas je, da prihodnost ustvarjamo po lastni zamisli," je pozval.

Menedžerji v podjetjih imajo veliko nalog, najpomembnejša od njih pa je ustvarjati "pogoje, v katerih bodo lahko naši sodelavci in sodelavke posegali po zvezdah", je poudaril Gorjup. Vsa uspešna podjetja imajo eno skupno lastnost - nanje so ljudje ponosni. "V uspešnih podjetjih zaposleni radi ustvarjajo, počutijo se varne. Delavci in vodstvo se spoštujejo. Dobro vodstvo krepi, kar je dobrega v zaposlenih, in njihovo kolektivno znanje," je dejal.

Prvi mož GZS pa je izpostavil tudi pomen politike, ki odstranjuje ovire in s tem ustvarja okoliščine za uspešna podjetja. Spomnil je na predstavljeni osnutek davčne reforme, ki razbremenjuje delo. "K temu smo na GZS pozivali vrsto let," je dejal.

Želeli bi si še odločnejšo razbremenitev, a smer je prava, je ocenil Gorjup.

Je pa državo pozval k dodatnemu premisleku o dodatni obdavčitvi kapitala in dobičkov. Ponudil je, da v partnerstvu poiščejo "možnosti za ohranitev rasti, ne da bi dodatno obremenili podjetja".