c S
ECB znižala napovedi za gospodarsko rast 07.03.2019 15:43 Frankfurt, 07. marca (STA) - Evropska centralna banka (ECB) je pričakovano znižala napovedi za gospodarsko rast v evrskem območju. Letos naj bi ta tako dosegla 1,1 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke manj kot je pričakovala decembra. Znižanje je nekoliko večje od pričakovanj. V 2020 naj bi se rast pospešila na 1,6 odstotka, kar je tudi malo manj od prejšnje ocene.

Analitiki, ki jih je navajala francoska tiskovna agencija AFP, so pričakovali, da bo ECB napoved za letošnjo rast znižala na 1,4 odstotka, so pa v Frankfurtu vseeno bolj optimistični od zadnjih napovedi Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki za letos napoveduje rast v višini enega odstotka. Evropska komisija je medtem v zimski napovedi evrskemu območju napovedala rast v višini 1,3 odstotka.

V prihodnjem letu medtem v ECB pričakujejo rahlo pospešitev rasti na 1,6 odstotka, v 2021 pa 1,5-odstotno krepitev BDP. Decembra lani je ECB pričakovala 1,7 oz. 1,5-odstotno rast.

Predsednik ECB Mario Draghi je na novinarski konferenci po današnji seji sveta ECB povedal, da so sicer vidni prvi znaki popuščanja nekaterih domačih dejavnikov, ki zavirajo rast, vendar pa makroekonomski podatki še vedno kažejo na občutno umiritev dinamike rasti gospodarske dinamike, ki se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih mesecih.

Pri tem je še enkrat več izpostavil vztrajanje negotovosti v mednarodnem okolju, povezanih z geopolitičnimi dejavniki, grožnjami trgovinskega protekcionizma in šibkosti nekaterih razvijajočih se gospodarstev, ki puščajo posledice na gospodarskem razpoloženju. Je pa tudi danes Draghi zatrdil, da je verjetnost recesije v območju z evrom zelo majhna.

Šibkejša gospodarska dinamika upočasnjuje tudi približevanje letne inflacije srednjeročnemu cilju ECB, ki je malenkost pod dvema odstotkoma. Po zadnjih napovedih ECB naj bi tako letos inflacija v evrskem območju dosegla 1,2 odstotka, kar je 0,4 odstotne točke manj od decembrskih ocen. V 2020 naj bi se okrepila na 1,7 odstotka, v 2021 pa naj bi dosegla 1,8 odstotka.

Vse to ECB daje več manevrskega prostora za nove ukrepe, ki jih je nekoliko presenetljivo napovedala že danes. Poleg podaljšanja obdobja ničelnih obrestnih mer vsaj do konca tega leta je tako svet ECB danes napovedal nov niz ciljno usmerjenih dolgoročnih operacij refinanciranja bank z ugodnimi posojili za ohranitev ugodnih posojilnih pogojev. Zagnali ga bodo septembra.