c S
Janković oproščen v zadevi Gratel 07.03.2019 15:06 Ljubljana, 07. marca (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani je ljubljanskega župana Zorana Jankovića v zadevi Gratel danes oprostilo obtožbe o prejemanju podkupnine. Sodnica Vladislava Lunder je ob izreku sodbe ocenila, da dokazni postopek ni potrdil očitkov iz obtožbe tožilstva, da bi zahteval podkupnino, temu pa tekom sojenja ni pritrdila tudi nobena od zaslišanih prič.

"Nobena od zaslišanih prič ni potrdila očitkov, da bi Janković pridobitev dovoljenja pogojeval z izplačilom odškodnine," je dejala. Težave pri izvajanju del, v okviru katerih je Gratel za T2 gradil optično omrežje, so se, tako sodnica, začele že, precej preden je Janković prevzel vodenje ljubljanske občine. To po njenih besedah ne izhaja le iz zaslišanja prič, temveč tudi prebranih listinskih dokazov.

Težave pri izvajanju del so se začele precej pred volitvami, kar kažejo tako izpovedi prič kot inšpekcijska poročila, je ocenilo sodišče. Sodnica je ob tem poudarila, da so se težave začele že 2006, ko so inšpektorji ugotovili številne nepravilnosti in nanje opozorili tedanjo županjo Danico Simšič.

Župan se je v postopku zagovarjal, da je občina dovoljenje Gratelu za izvedbo del odvzela, ker je gradbeno podjetje pri svojem delu preseglo pooblastila in prekomerno poseglo v prostor. Po dodatnih usklajevanjih in sklenitvi pogodbe o donaciji oz. odškodnini pa je ljubljanska občina znova dovolila nadaljevanje del.

"Odpravi dovoljenja sodišče ne more pripisati razlogu, ki ga očita obtožba," je pojasnila sodnica. Tožilka je vztrajala, da je Janković dovoljenje odpravil, da bi lahko nadaljevanje del pogojeval s plačilom podkupnine. Janković pa je vztrajal, da bi brez odprave dovoljenja, ki ga je prejšnja županja izdala Gratelu za dela po Ljubljani in ki ga je tudi podpisala, kljub temu da za to ni bila pooblaščena, bila v primeru poškodb odgovorna mestna občina.

Sodnica se je v izreku sodbe opredelila tudi do zaslišanja prič. Med drugim je ocenila, da je bilo pričanje nekdanjega direktorja Gratela Draga Štrafele, ki je dejal, da ne razume, zakaj je morala družba občini dati odškodnino, nezanesljivo. "Tudi čas, ki je minil, lahko prinese drugačno videnje," je dodala sodnica.

Vse zaslišane priče so sicer potrdile, da so se dogovarjali o donaciji. Sodnica je ob tem izpostavila pričanje odvetnika Gratela Dušana Tršana, ki je pričal, da je bilo glavno vprašanje, kako sanirati obstoječe stanje. Torej so se dogovarjali o odškodnini za preseg služnosti, pri tem pa je bila višina odškodnine glede na pričanje Tršana vedno kamen spotike.

Sodba še ni pravnomočna. Tožilka Blanka Žgajnar je za Jankovića sicer predlagala tri leta zaporne kazni in 50.000 evrov denarne kazni. Predlagala je tudi, da Mestna občina Ljubljana vrne 250.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Po njenih besedah je s pozicije župana imel moč, da je predstavnike Gratela, ki je za telekomunikacijsko družbo T2 gradil optično omrežje, prisili v plačilo donacije v višini 500.000 evrov Ljubljanskemu gradu. Ko so to storili, jim je omogočil nadaljevanje del. "Donacije niso prepovedane, če so prostovoljne," je dopoldne ocenila tožilka. Žgajnarjeva je prepričana, da je šlo za podkupnino, da je družba lahko nadaljevala z delom, potem ko ji je občina preklicala dovoljenje za delo.