c S
Poslanska razprava pozvala h kadrovski okrepitvi centrov za socialno delo 07.03.2019 14:37 Ljubljana, 07. marca (STA) - Državni zbor je na današnji seji razpravljal o odgovoru ministrice za delo Ksenije Klampfer na poslansko vprašanje Primoža Siterja (Levica) v zvezi z delovanjem strokovnih služb centrov za socialno delo (CSD) na terenu. Poslanci so bili enotni v oceni, da je treba CSD kadrovsko okrepiti, različno pa so ocenili uspešnost njihove reorganizacije.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Klampferjeva je poudarila, da je moto reorganizacije CSD, ki še ni končana, "na teren bližje k ljudem". "Da bi dosegli ta končni cilj, smo ob zavedanju kadrovske podhranjenosti CSD kadrovsko okrepili, tako že v letih 2017 in 2018, predvidene pa so dodatne kadrovske okrepitve tudi v letu 2019, kar bi skupaj pomenilo 16 odstotkov dodatnih zaposlitev," je pojasnila.

Kadrovske okrepitve bodo po njenih besedah omogočile, da se bodo CSD "še v večji meri posvetili svojemu poslanstvu, ključnim nalogam in nenazadnje tudi delu na terenu, kar velja še posebej izpostaviti zlasti pri delu z najranljivejšimi skupinami prebivalstva". V zvezi s tem je opozorila, da gre tako za delovanje strokovnih služb na terenu kot za terensko delo izven poslovnega časa CSD.

Poslanec Levice Siter je opozoril, da je pomanjkanje terenskega in strokovnega dela CSD "bistveno povezano z njihovo kadrovsko podhranjenostjo ter na drugi strani z zloglasno reorganizacijo CSD, ki je še vedno v teku". Njegov strankarski kolega Miha Kordiš pa je spomnil, da kadrovski bazen CSD dosega le okoli 40 odstotkov evropskega povprečja. Poudaril je tudi pomen debirokratizacije postopkov uveljavljenja socialnih transferjev.

Jurij Lep (DeSUS) je ocenil, da je kadrovska okrepitve CSD nujna, "če kot socialna država resno želimo stati za tem, da delo v CSD bolj približamo ljudem, torej da krepimo terensko delo sociale". Po njegovih besedah imajo druge evropske države v povprečju na 100.000 prebivalcev zaposlenih okoli 1850 socialnih delavcev: "Pri nas, kjer nas je dva milijona, pa je vseh zaposlenih na CSD samo 1900."

Posebej kritičen do reorganizacije CSD je bil Marijan Pojbič (SDS). Ocenil jo je kot "populističen ukrep brez vsebine" prejšnje ministrice za delo Anje Kopač Mrak. Pristop in priprava reorganizacije sta po njegovih besedah popolnoma zgrešena: "Gre namreč za dodatno birokratizacijo delovanja CSD, ki nima popolnoma nič skupnega z osnovno usmeritvijo delovanja CSD, in to je delo z ljudmi, torej tistimi, ki potrebujejo pomoč."

Na področju sociale je premalo zaposlenih strokovnjakov, da bi lahko sledili reorganizaciji CSD, je dodal Pojbič. Podobno kritična do reorganizacije CSD pod vodstvom Kopač Mrakove je bila Iva Dimic (NSi). "Tisto, kar je pred reorganizacijo teklo tekoče, sedaj ne funkcionira. Moto 'bližje k ljudem' je bil farsa, saj je sedaj še veliko manj terenskega dela, birokratske ovire pa so se samo še povečale," je dejala.

Pomen kadrovske ustreznosti CSD je poudaril tudi Aljaž Kovačič (LMŠ). Po njegovih besedah se le tako lahko zagotovi "kakovostno izvajanje storitev, ki si ga državljani definitivno zaslužijo, zato bomo tudi sami pozorni na končno oceno učinkovitosti delovanja". Da je potrebna kadrovska okrepitev CSD, ki bi povečala njihovo učinkovitost, so ocenili tudi v poslanskih skupinah SD, SMC in SAB.

Po mnenju Marka Koprivca (SD) bo delo CSD treba okrepiti tako z novimi zaposlitvami kot tudi z zmanjšanjem obsega birokratskih zadolžitev. "Vendar je treba povedati, da so nekateri ukrepi že šli v to smer, ne moremo pa pričakovati, da se bodo zadeve, ki so se nabirale 20 in več let, rešile kar čez noč, z enim čudežnim zamahom s paličico," je dejal in reorganizacijo CSD ocenil kot "definitivno korak v pravo smer".

Janja Sluga (SMC) je dejala, da v njihovi poslanski skupini zaupajo ministrici Klampferjevi, da so odzivi interventnih služb CSD v nujnih in neodložljivih primerih ustrezni in da sledijo visokih strokovnim merilom. Nerealno pa je po njenih besedah pričakovati, da bo reorganizacija CSD popolnoma izničila socialne probleme in stiske ljudi: "Teren je živo okolje, ki potrebuje predvsem hitre in strokovne odzive pristojnih služb."

"Več ljudi bo na terenu, bolj bodo sposobni skrbeti za najranljivejše skupine in jim pomagati iskati izhod iz stiske," pa je poudaril Vojko Starović (SAB). "V vsakem CSD mora zaživeti tim, sestavljen iz več strokovnjakov, z različnih področij, kot so psihologi, pravniki, klinični psihologi in drugi. To je za tiste, ki pomoč potrebujejo, res prava pomoč," je dodal.

V nadaljevanju današnje seje DZ so poslanci obravnavali predloga sprememb zakona o vladi in zakona o državni upravi ter predloga odloka o ustanovitvi sveta za elektronske komunikacije.