c S
Šarec bo v svojem kabinetu imenoval državnega sekretarja za malo gospodarstvo 07.03.2019 13:14 Ljubljana, 07. marca (STA) - Potem ko se je po odstopu Petra Vilfana v kabinetu predsednika vlade izpraznilo mesto državnega sekretarja, bo premier Marjan Šarec imenoval državnega sekretarja za malo gospodarstvo. Državnega sekretarja za malo gospodarstvo so si sicer želeli v OZS in pred dnevi politiko tudi pozvali k njegovemu imenovanju.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil Šarec, je državni sekretar za malo gospodarstvo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo bil predviden v spremembah zakona o vladi. "Ker tega zakona ni in kaže, da ga tudi ne bo, bom imenoval državnega sekretarja za malo gospodarstvo v kabinetu predsednika vlade, kot kvoto, z možnostjo dela na gospodarskem ministrstvu," je napovedal.

Dodal je, da gredo z imenovanjem državnega sekretarja za malo gospodarstvo na roko Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), kjer so po njegovih besedah čutili, da so premalo slišani in da jih vlada ne upošteva dovolj. "Tukaj smo jim šli na roko z imenovanjem, bili smo proaktivni," je še dodal Šarec, ki obljublja, da bodo o kandidatu kaj več povedali v prihodnjih dneh.

V OZS so v ponedeljek izrazili razočaranje nad februarsko odločitvijo odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, da ne podpre predloga za zaposlitev državnega sekretarja za malo gospodarstvo, saj da na odboru niso odločali le o njem, temveč še o petih drugih državnih sekretarjih. Koalicijske stranke so pozvali, naj v DZ vložijo nov predlog.

Še isti dan se je na poziv zbornice odzval gospodarski minister Zdravko Počivalšek in zatrdil, da ostaja naklonjen imenovanju državnega sekretarja za malo gospodarstvo.

Premier je sicer danes v odgovoru na novinarsko vprašanje komentiral tudi Vilfanovo izjavo, da je poročilo, ki je bilo namenjeno njemu osebno in je vsebovalo podatke, ki so davčna tajnost, takoj prišlo do medija. Kot je dejal Šarec, ni šlo za davčno tajnost, ampak za Vilfanovo pismo, "kjer je pojasnil, da tisti očitki, ki so se sprva pojavili v medijih, držijo".