c S
Eurostat: Slovenija visoko glede na zastopanost žensk na odločevalskih položajih 07.03.2019 13:14 Luxembourg, 07. marca (STA) - Slovenija po podatkih Eurostata po kriteriju zastopanosti žensk na odločevalskih položajih zaseda visoko mesto v primerjavah v EU. Po zastopanosti žensk na menedžerskih položajih se s 47-odstotnim deležem uvršča na peto mesto, prav tako na petem mestu je s 25-odstotnim deležem po zastopanosti na najvišjih odločevalskih položajih v podjetjih.

Evropski statistični urad Eurostat je danes v luči petkovega obeleževanja mednarodnega dneva žensk objavil podatke o zastopanosti številčnejšega spola na odločevalskih položajih po uniji.

Na menedžerskih položajih v podjetjih in javnem sektorju (pri tem se uporablja klasifikacija Mednarodne organizacije dela (ILO)) je po ugotovitvah Eurostata delež žensk v EU pri 36 odstotkih, med člani uprav, upravnih odborov ali nadzornih svetov podjetij, ki kotirajo na borzi, je ta delež pri 27 odstotkih, med najvišjimi odločevalskimi položaji v omenjenih treh organih pa je pri 17 odstotkih.

Slovenija se po vseh treh kriterijih uvršča nad povprečje EU.

Glede na delež žensk na menedžerskih položajih je s 47 odstotki na petem mestu v EU, za Latvijo (56 odstotkov), Bolgarijo in Estonijo (49 odstotkov) in skupaj s Poljsko (47 odstotkov). Prvi peterici sledijo Madžarska (43 odstotkov), Litva in Švedska (42 odstotkov), Irska (41 odstotkov) in Slovaška (40 odstotkov).

Na drugi strani lestvice ima najnižji delež Luksemburg (15 odstotkov), pred njim pa so Ciper (23 odstotkov), Češka, Danska, Italija in Nizozemska (29 odstotkov), Nemčija (30 odstotkov) in Avstrija ter Grčija (32 odstotkov).

Glede na delež žensk v upravah, upravnih odborih oz. nadzornih svetih je Slovenija z 28 odstotki tik nad povprečjem EU in ne zaseda vodilnih mest. Na vrhu lestvice je sicer Francija (44 odstotkov), sledita Italija in Švedska (36 odstotkov), Finska (35 odstotkov) in Nemčija (34 odstotkov). Na dnu lestvice je medtem najti Estonijo (osem odstotkov), Grčijo (devet odstotkov), Malto (10 odstotkov), Ciper, Litvo in Romunijo (11 odstotkov), Luksemburg (13 odstotkov) in Češko (14 odstotkov).

Po deležu žensk na najvišjimi odločevalskimi položaji v omenjenih treh organih podjetij se Slovenija s 25-odstotnim deležem spet uvršča na peto mesto v uniji. Pred njo so Litva (28 odstotkov), Bolgarija in Latvija (27 odstotkov) ter Romunija (25 odstotkov). Slovenija je tik pred Švedsko (24 odstotkov), Estonijo (23 odstotkov) in Hrvaško (21 odstotkov). Na drugem delu lestvice so medtem Avstrija (pet odstotkov), Češka (šest odstotkov), Italija (devet odstotkov), Portugalska (10 odstotkov), Danska (11 odstotkov) in Luksemburg, Madžarska ter Poljska (13 odstotkov).