c S
Načrta o ustanovitvi javnega holdinga v Mariboru še ni na dnevnem redu 07.03.2019 12:55 Maribor, 07. marca (STA) - Mariborski župan Saša Arsenovič je zaenkrat umaknil predlog za povezavo javnih podjetij v holding, ki ga je sprva nameraval predstaviti mestnim svetnikom že na seji v ponedeljek. Kot je danes povedal, si bodo vzeli nekaj več časa za pogovor z vsemi deležniki, da bi lahko na koncu dosegli čim boljši rezultat.

Z ustanovitvijo javnega holdinga, v katerega bi združili gospodarske javne službe v občini (Energetika, Marprom, Mariborski vodovod, Nigrad in Snaga), želijo po navedbah županove ekipe zagotovili najboljšo strokovno podporo javnim podjetjem za učinkovito, racionalno in kakovostno izvajanje gospodarskih javnih služb v Mestni občini Maribor in okolici.

"S predlogom kažemo, da mislimo zelo resno z obljubami po boljšem mestnem servisu z večjo učinkovitostjo javnih podjetij, z bolj preglednim delovanjem in javnim naročanjem ter prilagajanjem dobrim praksam drugih evropskih mest," je na današnjem srečanju z novinarji pred prihajajočo sejo mestnega sveta povedal Arsenovič. "Tega zaenkrat še nismo dali na dnevni red, zato da imamo dovolj časa za pogovor z vsemi deležniki, da bo to zgodba, ki bo delovala tudi takrat, ko ne bom več župan," je dodal.

Na ponedeljkovi seji bodo mestni svetniki opravili prvo obravnavo občinskih proračunov za letošnje in prihodnje leto, ki sta predlagana v višini 136 milijonov evrov. Po županovih besedah gre za "tako smel, moder in razvojni proračun, kot ga Mestna občina Maribor še ni imela".

Uravnoteženo poslovanje bodo lahko dosegli le z dodatnim zadolževanjem v višini 9,7 milijona evrov, ki jih bodo porabili za razvojne projekte. "V teh dveh letih bo ogromno zgrajenega in vse to bo mestu ostalo," je poudaril župan. Gre predvsem za projekte z naslova celostnih teritorialnih naložb (CTN), od koder pričakuje občina 17 milijonov evrov in jih je začela pripravljati že prejšnja mestna oblast. Med njimi so obnova Koroške ceste z Glavnim trgom, skateparka v Novi vasi in ureditev nabrežja Drave.

Glede obnove zahodne tribune stadiona Ljudski vrt in izgradnje nove Zdravstvene postaje Tezno je Arsenovič poudaril, da projektov ne prekinjajo, ampak trenutno zanju urejajo projektno dokumentacijo. "Ko bo to urejeno, bomo šli naprej," je zatrdil. Po njegovih ocenah bi lahko dela začeli konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta.

Visoki stroški dela, predvideni v osnutku letošnjega proračuna, naj bi bili posledica dviga plač zaradi dogovora o plačah med vlado in sindikati, obenem pa je predvidenih 34 dodatnih zaposlitev. Ta so po županovih besedah potrebna in bodo imela s svojim delom na koncu pozitivne učinke na proračun.

Mestni svetniki bodo v ponedeljek med drugim obravnavali tudi letni program športa in spremembo odloka o izbiri in sofinanciranju izvajalcev tega programa, ki med drugim prinašata zaposlitev 23 športnih strokovnjakov, ki naj bi pomagali pri delu z mladimi. "Cilj je, da se čim več ljudi ukvarja s športom," je danes povedal podpredsednik Športne zveze Maribor Mitja Korošec.

Arsenovič je danes na novinarsko vprašanje znova zavrnil očitke o domnevnem prikrivanju bančnega računa v Švici. Poudaril je, da je račun prijavil vsem pristojnim organom in plačal vse davke, kar naj bi potrdila tudi inšpekcija. "Denar, ki je takrat šel na švicarski račun, je bil v celoti porabljen za projekte v Mariboru. Švica ni samo davčna oaza, ampak ima tudi čisto uradno račune," je dejal.

V mestnem svetu lahko računa na podporo 11 koalicijskih partnerjev, s katerimi ima 29 od skupno 45 glasov mestnih svetnikov. Nazadnje je koalicijski sporazum podpisala Lista za pravičnost in razvoj (LPR). Kot so danes sporočili iz te stranke, so ob tem podpisali tudi protokol sodelovanja, s čimer naj bi LPR sodelovali v koaliciji "kot enakopraven, vsebinsko in izvedbeno učinkovit partner".