c S
Destinacije iz zelene sheme znova med najbolj trajnostnimi na svetu 07.03.2019 12:54 Ljubljana, 07. marca (STA) - Več destinacij, vključenih v Zeleno shemo slovenskega turizma, se je tudi letos uvrstilo na seznam najbolj trajnostnih na svetu. Nagrade so podelili v sredo v okviru mednarodne turistične borze ITB Berlin.

Ljubljana je z najboljšo trajnostno prakso Borzo lokalnih živil zmagala v kategoriji mest Best in Cities (najboljše v mestih), Bled pa je dosegel drugo mesto v kategoriji Best in Europe (najboljše v Evropi). Komen, Rogaška Slatina, Idrija, Koper in Podčetrtek pa so se zaradi svojih prizadevanj na področju odgovornega turizma uvrstili med 25 finalistov najboljših v Evropi, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO).

Priznanja v okviru Sustainable Top 100 Destinations na podlagi ocen mednarodne žirije podeljuje neprofitna organizacija za promocijo in spodbujanje trajnostnega turizma Green Destinations, ki je med drugim leta 2016 Slovenijo razglasila za prvo zeleno državo na svetu, lani pa za eno od šestih najboljših trajnostnih destinacij na svetu in najboljšo v Evropi.

V okviru ITB Berlin so bili v sredi podeljeni tudi certifikati Travelife; med njihovi prejemniki je bila tudi slovenska turistična agencija Atlas Express.

"Ponosni smo, da je mednarodna strokovna javnost ponovno nagradila prizadevanja slovenskih zelenih destinacij, da postane Slovenija ena najbolj trajnostnih držav na svetu," je poudarila direktorica STO Maja Pak. "Iskrene čestitke vsem nagrajencem, tudi zaradi vas Slovenija ostaja in postaja vedno bolj zelena država butičnih doživetij," je prepričana.

STO je oblikovala Zeleno shemo slovenskega turizma z namenom združitve prizadevanj od posamičnih ponudnikov do mest, občin in regij v smeri razvoja trajnostnega turizma. "Toda zelena shema je mnogo več kot edinstvena in razlikovalna ponudba za zahtevnega gosta, ki vedno bolj išče stik z naravo in samim seboj. Postala je konkretno orodje tako za izboljšanje kakovosti življenja lokalnih prebivalcev kot turistov, za ohranjanje okolja in povečanje konkurenčnosti gospodarstva," je zatrdila Pakova.

V shemo se poleg destinacij vključujejo tudi ponudniki storitev, parki in turistične agencije. Danes znak Slovenia Green nosi 64 nosilcev, v kratkem pa ga bo prejelo še 11 novih destinacij.

"Osnovni vzgib za organizacijo Borze lokalnih živil je bila želja organizatorjev spodbuditi lokalno samooskrbo z živili. Kratke nabavne verige imajo pozitivne učinke na več vidikov trajnostnega razvoja mesta in širše regije tako na področju gospodarstva, vpliva na okolje kot družbenih odnosov, usmeritve, ki ji Mestna občina Ljubljana sledi že več kot desetletje," je nagrajen projekt opisala direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek.

"Lokalno pridelane sestavine predstavljajo trend v sodobni kulinariki, ki postaja vedno bolj pomemben element turistične ponudbe v Ljubljani, zato nameravamo še naprej izvajati Borzo lokalnih živil in spodbujati, da se nam pridruži čim več ponudnikov in odjemalcev," je dodala.

Na Bledu pa so izjemno ponosni na to, kar so na področju varovanja okolja, predvsem pa ozaveščanja domačinov in obiskovalcev Bleda postorili v zadnjem času. "Dokazali smo, da se z majhnimi koraki da storiti veliko, da pa je v prvem planu vedno in najprej sodelovanje z domačini. Lokalno prebivalstvo mora prepoznati dobre projekte, vrednost okolja, v katerem živi, da lahko skupaj snujemo nove in nove ukrepe na področju trajnostnega razvoja turizma," je dejal direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj.

Na Bledu sicer nestrpno pričakujejo državno južno razbremenilno cesto, ko bodo "jezersko skledo lahko spremenili v območje miru in pravega pašnika za duha in telo", je še dodal.