c S
V Lendavi obnavljajo naftna skladišča za strateške rezerve 07.03.2019 11:02 Lendava, 07. marca (STA) - Zavod RS za blagovne rezerve in Petrol kot solastnik skladišč naftnih derivatov v Lendavi bosta v petih letih obnovila in posodobila rezervoarje s skupno prostornino 153.000 kubičnih metrov. S tem bodo povečali zanesljivost obratovanja skladišča, okrepili požarno varnost in izboljšali varovanje okolja.

Kot je za STA pojasnil direktor zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek, ima skladišče v Lendavi za državo na področju strateških rezerv naftnih derivatov velik pomen, saj morajo po direktivah EU zagotavljati minimalno 90-dnevne zaloge naftnih derivatov glede na lansko porabo. Zato nameravajo v prihodnjih petih letih skladišče v veliki meri posodobiti.

Zavod bo tako opravil vzdrževalna dela na treh rezervoarjih in obnovil dva rezervoarja, posodobil njihovo elektrifikacijo skupaj z nadzorno-upravljavskim sistemom, obnovili bodo tudi nekaj lovilnih bazenov.

Skupaj s Petrolom pa bodo obnovili požarno črpališče s pripadajočo laguno požarne vode ter izvrtali vodne vrtine za oskrbo s požarno vodo, obnovili bodo del železniškega industrijskega tira, postavili aktivno požarno zaščito s sistemom avtonomnega odkrivanja požara ter sistemom avtomatskega in avtonomnega gašenja ter hlajenja. Sofinancirali bodo tudi nakup novega gasilnega vozila, obnovili kanalizacijski sistem skladišča ter vgradili dizelske agregate za zagotovitev delovanja vseh sistemov in skladišča ob izpadu električne energije.

Kot je dejal Zakrajšek, nekatera dela že potekajo, hitrost pa bo odvisna predvsem od pridobivanja dovoljenj, pri gradbenem dovoljenju pa je potrebno tudi soglasje občine.

Petrol je že začel posodabljati infrastrukturo za sprejem in izdajo goriva ter zamenjavati črpališča in cevovode.

Zavod za blagovne rezerve ima v Lendavi sedem rezervoarjev s skupno prostornino 70.000, Petrol pa pet rezervoarjev s prostornino 65.000 kubičnih metrov. Dva rezervoarja sta prazna prazna in predvidena za obnovo.

Zakrajšek se je zaradi predstavitve načrtovanih del sestal tudi z lendavskim županom Janezom Magyarjem, s katerim sta se pogovarjala tudi o gradnji železniške povezave do Lendave po slovenski strani od Beltincev. Zdaj je namreč železniški dostop iz Lendave do Slovenije mogoč le prek Hrvaške. Neposredna povezava s Slovenijo bi po Zakrajškovih besdah zavodu olajšala prevoze, Lendavi pa omogočila možnosti nadaljnjega razvoja.