c S
Na kratko iz gospodarstva 07.03.2019 07:26 Ljubljana, 06. marca (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Evropska komisija do 4. aprila zbira prijave na natečaj za najboljše socialne inovacije 2019. Letos se na temo boja proti plastičnim odpadkom zbirajo zamisli in projekti, ki zmanjšujejo količino plastičnih odpadkov s spodbujanjem sistemskih sprememb na lokalni, nacionalni in evropski ravni. Trije najboljši projekti, ki jih bo izbrala neodvisna žirija, bodo oktobra nagrajeni vsak s 50.000 evri. Komisija natečaj pripravlja s podporo partnerjev Nesta, Kennisland, Ashoka Spain, European Network of Living Labs in Scholz & Friends, so sporočili slednji.

Podjetje InnoEnergy, največja gonilna sila na področju energetskih inovacij v Evropi, do 11. marca zbira prijave energetskih zagonskih podjetij na največje tekmovanje za startupe iz srednje in vzhodne Evrope, imenovano PowerUp!. Gre za peto izvedbo tekmovanja, kandidati pa se potegujejo za 50.000 evrov denarne nagrade in za finančno investicijo v višini do 150.000 evrov. Tokrat InnoEnergy pozornost posveča startupom, ki delujejo na področjih energije, mobilnosti, ogrevanja ter čistih in pametnih tehnologij. Zmagovalec bo znan maja, so sporočili iz podjetja Montel Energetika.

Skupščina AG je v torek potrdila predlog upravnega odbora o pridobivanju lastnih delnic in umiku teh delnic. Izvršnega direktorja družbe je pooblastila za pridobivanje lastnih delnic s tem, da njihovo skupno število ne sme preseči pet odstotkov osnovnega kapitala, da nakupna cena delnic ne sme biti nižja od 3,50 evra, in ne višja od 5,25 evra na delnico. Pooblastila ga je tudi za umik tako pridobljenih delnic, upravni odbor pa naj zaradi zmanjšanja osnovnega kapitala uskladi določbe statuta, izhaja iz današnje objave na Ajpesu.

Ukrajinska skupina MHP, ki je nova lastnica Perutnine Ptuj, je za 11. aprila sklicala skupščino družbe, na kateri bo odločala o predlogu za širitev uprave. V upravo je že imenovala Enverja Šišića in Jevgenija A. Dranova ter Davida Visenjaka, ki bo mandat začel po razširitvi števila članov uprave. V predlogu za spremembo statuta, ki ga bo potrjevala skupščina, je določeno, da uprava odločitve sprejema soglasno ter da je imenovana za največ šest let z možnostjo ponovnega imenovanja, izhaja iz današnje objave na Ajpesu.