c S
Francoska vlada predstavila digitalni davek 07.03.2019 07:26 Pariz, 06. marca (STA) - Francoska vlada je danes razpravljala o predlogu zakona o uvedbi digitalnega davka za spletne gigante, kot so Google, Apple in Facebook. Samo letos naj bi se zaradi novega davka v proračun steklo 400 milijonov evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zakon so danes obravnavali na vladi, v začetku aprila pa ga bodo poslali na obravnavo v parlament.

Francoski finančni minister Bruno Le Maire je zakon označil kot prvi korak v vzpostavljanju davčnega sistema 21. stoletja. To je vprašanje pravice za francoske državljane in poslovneže, saj nihče ne more sprejeti, da velika spletna podjetja plačujejo 14 odstotkov manj davkov kot majhna in srednja podjetja, je dodal minister.

Francija, ki si prizadeva za evropski davek Gafa (ime izhaja iz začetnic štirih najbolj "problematičnih" spletnih velikanov - Googla, Appla, Facebooka in Amazona), bo ob prihodkih od prodaje obdavčila tudi prihodke iz naslova oglaševanja in prodaje osebnih podatkov uporabnikov. Davek bo začel delovati retroaktivno od 1. januarja.

Letos bi lahko na račun novega davka zbrali 400 milijonov evrov, do leta 2022 pa 650 milijonov evrov, je danes pojasnil Le Maire.

V skladu s trenutno zakonodajo v EU lahko tehnološki velikani sami izberejo, v kateri od držav članic bodo prijavili prihodke. Praviloma namesto držav, kjer so prihodke resnično ustvarili, te prijavijo v državah z nizkimi davki, kot so Irska, Nizozemska in Luksemburg.

V povprečju ta podjetja plačajo devetodstotni davek, ostala pa 23-odstotnega. V EU načeloma vlada soglasje, da je to stanje potrebno nasloviti, ne pa tudi, kako.

Velika Britanija, Španija in Avstrija so tudi že napovedale uvedbo digitalnega davka.