c S
Svet ECB v znamenju ohlajanja gospodarstva 07.03.2019 07:35 Frankfurt, 07. marca (STA) - Svet ECB na današnji drugi letošnji seji po predvidevanjih ne bo spreminjal denarne politike, ki ostaja spodbujevalna. Bo pa zasedanje skoraj gotovo minilo v znamenju vidnega ohlajanja gospodarstva v območju skupne valute, a analitiki še ne pričakujejo napovedi novih ukrepov.

Gospodarska dejavnost v območju skupne valute se je v zadnjem času predvsem v luči povečane negotovosti v mednarodnem okolju, ki jo narekujejo trgovinske in geopolitične napetosti ter nevarnosti, ki jih prinaša izstopanje Združenega kraljestva iz EU, občutno umirila. Domači dejavniki ob padanju brezposelnosti in ponekod tudi rastjo plač ostajajo bolj spodbudni.

Evropska komisija in Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj sta v minulih dneh krepko znižali napovedi letošnje gospodarske rasti v evrskem območju, kar je predvsem posledica občutne umiritve rasti nemškega gospodarstva in zdrsa Italije v recesijo.

Najnovejše napovedi za gospodarsko rast in inflacijo bo danes predstavila tudi ECB. Pričakovati je, da bodo napoved letošnje krepitve BDP tudi v Frankfurtu oklestili, vendar pa nekateri analitiki po pisanju francoske tiskovne agencije AFP ocenjujejo, da ne bodo tako radikalni kot omenjeni dve ustanovi. Napovedi za 2020 in 2021 naj ne bi spreminjali.

Predsednik ECB Mario Draghi je po seji sveta konec januarja priznal, da se gospodarske razmere poslabšujejo, a dodal, da nevarnosti recesije za zdaj ne vidi. Od takrat se je sicer zvrstilo še kar nekaj signalov gospodarskega ohlajanja, a po nekaterih analizah, ta teden jo je recimo objavil portal Bloomberg, bi cikel upočasnjevanja rasti že lahko dosegal dno.

Vsaj za zdaj tako napovedi novih ukrepov oz. večjih sprememb denarne politike ni pričakovati. Ta sicer ostaja spodbujevalna. Ključna obrestna mera bo tako skoraj gotovo ostala pri nič odstotkih, kjer naj bi po navedbah sveta ECB vztrajala še vsaj čez poletje 2019, po ocenah analitikov pa celo v leto 2020. Aktiven kljub prenehanju neto novih nakupov ostaja tudi program odkupovanja obveznic.

Ohranjanje spodbujevalne denarne politike olajšuje tudi vztrajanje umirjene inflacije, ki je bila februarja pri 1,5 odstotka. Med morebitnimi novimi ukrepi, ki bi jih ECB lahko sprejela, če bi vendarle prišlo do večjega negativnega obrata v gospodarstvu, pa se omenjata jasnejša napoved o podaljšanju obdobja z ničelno obrestno mero in nova obsežna operacije dolgoročnega refinanciranja bank TLTRO.