c S
Ministrstvo poslalo sindikatom osnutek dokumenta o kompetencah in aktivnostih v zdravstveni negi 06.03.2019 16:22 Ljubljana, 06. marca (STA) - Ministrstvo za zdravje je trem pristojnim sindikatom poslalo osnutek dokumenta o temeljnih kompetencah in aktivnostih izvajalcev v zdravstveni negi, so danes sporočili z ministrstva. Ob tem so za ponedeljek napovedali sestanek o vsebini osnutka, na katerega so povabili predstavnike sindikatov ter zbornice zdravstvene in babiške nege.

"Na ministrstvu za zdravje se strinjamo, da mora dokument, ki bo opredeljeval kompetence in aktivnosti na področju zdravstvene nege, odražati predvsem skrb za kakovostno in varno obravnavo pacientov in zaščito zaposlenih. Pri tem mora upoštevati tudi specifike izobraževalnega sistema v Sloveniji ter razpoložljive kadrovske in finančne vire," so zapisali na ministrstvu.

Dokument mora biti po njihovih navedbah tudi v pomoč delodajalcem pri učinkovitem načrtovanju delovnih procesov ter odločevalcem pri dolgoročnem načrtovanju zaposlovanja. Ob tem so na ministrstvu poudarili, "da so bojazni, zlasti treh sindikatov, češ da se ministrstvo spreneveda in zavlačuje, povsem odveč".

Za bojazni po njihovem zagotovilu ni nobenega razloga. "Če komu, potem je za ustrezen dialog, in to z vsemi akterji, mar predvsem ministrstvu za zdravje," so zatrdili na ministrstvu. Dodali so, da želijo tako vsebino kot tudi časovnico nadaljnjih dejavnosti v zvezi z osnutkom dokumenta doreči v dialogu.

Dokument je ministrstvo za zdravje poslalo sindikatu zdravstvenega in socialnega varstva, sindikatu delavcev v zdravstveni negi in sindikatom v zdravstvu - Pergam, kot tudi razširjenemu strokovnemu kolegiju za zdravstveno in babiško nego ter zbornici zdravstvene in babiške nege. Vse naštete je ministrstvo tudi povabilo na ponedeljkov sestanek.

V sindikatih so sicer razočarani, ker ministrstvo ne bo sprejelo prenovljenih poklicnih kompetenc in aktivnosti v roku, ki mu ga nalaga stavkovni sporazum. Kot so 28. februarja zapisali v sporočilu za javnost, je ministrstvo zamudilo vse zakonsko določene roke in "gre torej za očitno kršitev zakonodaje".

Dodali so, da se ne morejo izogniti občutku, "da gre za ponovno sprenevedanje in zavlačevanje, saj so pravne podlage povsem nedvoumne in ne puščajo prostora za različne razlage". V sindikatih so tudi začudeni, ker ministrstvo prihaja z novim predlogom poklicnih kompetenc in aktivnosti. V stavkovnem sporazumu po njihovem zatrjevanju namreč o tem ni govora.

"Kompetence je pripravila stroka zdravstvene nege v skladu z mednarodnimi standardi in veljavnim šolskim sistemom. Za uveljavitev le-teh je potrebno le soglasje pristojnega ministra," so spomnili v sindikatih in opozorili ministrstvo, da ima tokrat pred seboj "praktično soglasno stališče sindikatov v dejavnosti zdravstva, kar bo v primeru nesprejetja prenovljenih poklicnih aktivnosti in kompetenc vodilo v odprt konflikt".