c S
Na Ravnah na Koroškem tudi o financiranju hitre ceste Velenje-Slovenj Gradec 06.03.2019 15:53 Ravne na Koroškem, 06. marca (STA) - Na današnjem sestanku na temo severnega dela tretje razvojne osi so udeleženci govorili tudi o financiranju gradnje hitre ceste Velenje-Slovenj Gradec. Pri tem je odprtih še nekaj vprašanj glede virov. Vpleteni so sicer po sestanku izrazili zadovoljstvo, ker projektiranje in aktivnosti na terenu potekajo skladno z načrti.

Na delovnem sestanku na Ravnah na Koroškem so predstavniki ministrstva za infrastrukturo, Darsa, glavnega projektantskega podjetja Lineal ter predstavniki Koroške in Savinjsko-Šaleške regije govorili o napredku pri projektu severnega dela tretje razvojne osi.

Kot so v izjavah za medije pojasnili po sestanku, aktivnosti na terenu in pri projektiranju odseka Velenje-Slovenj Gradec potekajo skladno s terminskimi načrti. Trenutno so najbolj aktualne tri že znane lokacije, kjer bi se gradnja lahko začela letos. To so lokacije Škale, Gaberke in Podgorje.

Državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo Nina Mauhler, ki je s potekom aktivnosti zadovoljna, je med drugim dejala, da naj bi bil junija objavljen razpis za začetek gradnje na eni izmed omenjenih treh točk. Če ne bo revizijskih zahtevkov in če bodo torej postopki stekli optimalno, začetek gradnje na najmanj eni od teh točk pričakuje še letos.

Kot se je izkazalo danes, pa je več vprašanj odprtih še glede financiranja gradnje hitre ceste Velenje-Slovenj Gradec, pri čemer vrednost naložbe še ni znana, znana bo, ko bo izdelan in potrjen investicijski program. Dejstvo, da finančna konstrukcija še ni zaprta, skrbi koordinatorja Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaža Verhovnika, ki več informacij pričakuje do naslednjega sestanka. Ta je predviden 24. aprila v Ljubljani.

Član uprave Darsa Vili Žavrlan je v zvezi s tem po sestanku pojasnil, da je v izdelavi investicijski program, v katerem bodo predvideni viri, program pa mora potrditi tudi ministrstvo za infrastrukturo. "Dva glavna vira bosta naša lastna sredstva in posojilo. Najeti bomo morali posojilo, na kakšen način ga bomo najeli, o tem pa so pogovori še v teku," je dejal Žavrlan.

"V skrajni fazi bomo iskali rešitve skupaj z ministrstvom za finance, ki se prav tako kot naše ministrstvo zaveda, da je ta projekt eden od prioritetnih infrastrukturnih projektov," pa je dejala Mauhlerjeva in napovedala, da se bo ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek glede financiranja projekta v prihodnjih dneh srečala z ministrom za finance Andrejem Bertoncljem.

Na ministrstvu za finance so sicer po Verhovnikovih informacijah januarja letos od ministrstva za infrastrukturo dobili pobudo za začetek priprave poroštvenega zakona za tretjo razvojno os. Velenjski podžupan Peter Dermol pa je danes znova izpostavil, da mora biti v finančno konstrukcijo zajeta celotna trasa tretje razvojne osi, ne samo osek Velenje-Slovenj Gradec.

Na današnjem sestanku so se sicer dotaknili tudi nezadovoljstva dela krajanov Podgorja, ki nasprotujejo gradnji priključka Podgorje, ki je ena od treh zdaj prioritetnih lokacij. Menijo namreč, da ta priključek ni več smiseln, saj se tam ne načrtujejo več terme.

"Sprememba projektov ne bi bila smiselna in smotrna. Bomo pa upoštevali pripombe krajanov Podgorja in bomo razmislili o morebitnih omilitvenih ukrepih, kot je na primer gradnja pločnika," je glede tega danes dejala državna sekretarka Mauhlerjeva in napovedala sestanek o tem na slovenjgraški občini še v marcu.

Glede umeščanja hitre ceste na območju severno od Slovenj Gradca, o čemer so danes prav tako govorili, pa predsednik odbora za spremljanje projekta, prevaljski župan Matic Tasič, več informacij pričakuje na naslednjem sestanku, na katerem bodo prisotni tudi predstavniki ministrstva za okolje in prostor.

Sicer pa tako kot na Koroškem in v Savinjsko-Šaleški regiji tudi Dars čaka na odločitev ustavnega sodišča glede presoje uredbe o državnem prostorskem načrtu za odsek hitre ceste Šentrupert-Velenje. Žavrlan je danes dejal, da upa, da bo odločitev ustavnega sodišča znana v kratkem. Postopki za ta odsek namreč prav zaradi ustavne presoje stojijo.