c S
Termoelektrarna Brestanica podpisala pogodbo za glavno tehnološko opremo sedmega plinskega bloka 06.03.2019 14:11 Brestanica, 06. marca (STA) - V Termoelektrarni Brestanica (Teb), med drugim rezervnem dobavitelju elektrike za krško nuklearko, so po lanski odločitvi za gradnjo novega nadomestnega oz. sedmega plinskega agregata, danes podpisali pogodbo z dobaviteljem glavne tehnološke opreme. To bo zagotovila družba Siemens Ljubljana. Celotna naložba bo stala 26,45 milijona evrov.

Iz Teba, kjer od septembra lani redno deluje novi prvi nadomestni oz. šesti plinski agregat, so sporočili, da z omenjeno naložbo nadaljujejo projekt zamenjava prvih treh plinskih blokov in da ta vključuje postavitev še enega nadomestnega plinskega agregata z močjo 53 megavatov.

V stavbi, kjer stojita turbina in generator šestega plinskega agregata, imajo za sedmi agregat že pripravljena prostor in infrastrukturo, naložbo so decembra lani začeli z objavo javnega naročila za gradnjo in dobavo ter montažo glavne tehnološke opreme oz. plinske turbine, generatorja, dimnika in dizelskega električnega agregata za izvajanje t. i. temnega zagona.

Čakata jih še dve javni naročili. Za visokonapetostno opremo in pomožno tehnološko opremo, so dodali.

V Tebu so pojasnili, da gre pri odločitvi o gradnji sedmega plinskega bloka za nadaljevanje projekta zamenjave leta 1974 zgrajenih prvih treh plinskih blokov oz. za drugi del prve prenovitvene faze, ki vključuje postavitev še enega nadomestnega 53-megavatnega plinskega agregata.

Direktor TEB Tomislav Malgaj je za STA ocenil, da se obratovalno obdobje starih, leta 1974 zgrajenih plinskih blokov, kljub rednemu vzdrževanju in razmeroma malo obratovalnim uram izteka. Hkrati 40 let stara tehnologija ne ustreza sodobnim okoljskim merilom, prvi stari blok pa je z novim šestim plinskim agregatom lani že dobil svoj nadomestek.

Prenova starih plinskih blokov 2 in 3 po njegovem namreč ne bi bila smiselna. Stala naj bi vsaj 20 milijonov evrov, medtem ko bi za novogradnjo odšteli do 26 milijonov evrov. Hkrati pa proti prenovi blokov 2 in 3 govori to, da za ta dva med njuno prenovo ne bi imeli nadomestnih zmogljivosti.

Naložbo v sedmi plinski blok nameravajo pokriti z lastnim denarjem. Projekt prenove starih plinskih blokov 2 in 3 naj bi sicer končali do leta 2025, je še napovedal Malgaj.

Po zadnjih podatkih Teb začetek gradnje sedmega plinskega agregata načrtuje še ta mesec in dobavo glavne tehnološke opreme v prvi polovici prihodnjega leta. Projekt sedmega agregata nameravajo končati v drugi polovici prihodnjega leta.

Teb je sicer vodilni ponudnik sistemskih storitev terciarne regulacije in t. i. temnega zagona v slovenskem elektro-energetskem sistemu, s svojo posebno plinsko tehnologijo pa zanj zagotavlja temeljne sistemske storitve. Skrbi za terciarno regulacijsko rezervo v primeru izpada večjih proizvodnih blokov ali drugih motenj v energetskem sistemu in za zagon agregatov brez zunanjega vira napajanja ter s tem možnost vzpostavljanja omrežja v primeru sistemskega razpada.