c S
Nemške investicije v Rusijo lani najvišje v desetletju 06.03.2019 14:58 Moskva, 06. marca (STA) - Nemške neposredne investicije v Rusijo so lani porasle na dve milijardi evrov, kar je največ v zadnjih desetih letih in ena najvišjih vrednosti od razpada Sovjetske zveze, je podatke nemške centralne banke danes objavila nemško-ruska gospodarska zbornica.

Investicije so leta 2008 dosegle 3,6 milijarde evrov. Odnosi med državama so se poslabšali leta 2014, ko so EU, ZDA in nekatere druge države zaradi ukrajinske krize proti Rusiji uvedle sankcije.

Poleg teh je na rusko gospodarstvo vplivala njegova velika odvisnost od izvoza surovin, posebej nafte in plina, in ruska valuta rubelj se je glede na evro pocenila, s čimer je bila bolj privlačna za investitorje z zahoda. Pritegnili so jih tudi kadri, ki so se usposabljali na zahodu, poleg tega je Rusija na nekaterih področjih znatno izboljšala pogoje za investicije, je po poročanju nemška tiskovne agencije dpa povedal vodja zbornice Matthias Schepp.