c S
Arsenovič zavrača očitke o prikrivanju bančnega računa v tujini 06.03.2019 12:50 Maribor, 06. marca (STA) - Mariborski župan Saša Arsenovič je danes zavrnil navedbe spletnega portala Požareport, češ da naj bi pred lokalnimi volitvami lagal, da nima bančnega računa v tujini, saj je leta 2010 kupnino za delež v podjetju S.Oliver SLO dobil na račun v Švici. Kot je pojasnil, je račun zaprl že leta 2011 in plačal tudi davek na omenjeni posel.

Po pisanju portala, ki se sklicuje na pridobljene uradne dokumente, sta Arsenovič in njegov brat podjetje za osem milijonov evrov prodala nemški družbi Texlog, čeprav naj bi bila njuna polovična deleža uradno ocenjena le na nekaj več kot 417.000 evrov.

Nemci naj bi večji del kupnine za Sašo Arsenoviča, in sicer 3,5 milijona evrov, čez osem dni nakazali na njegov švicarski račun v Zürichu v banki Schroder & Co Bank AG, preostalega pol milijona evrov pa na isti račun nekaj tednov pozneje.

Kot navaja portal, naj bi se Arsenovič tako po mnenju davčnih svetovalcev z nakazilom kupnine na svoj zasebni švicarski račun izognil plačilu davkov v Sloveniji, če transakcije ni prijavil davčni upravi, pa bi šlo tudi za sum davčne utaje.

Kot je dodal Požareport, je mogoče, da je Arsenovič medtem švicarski račun že zaprl, ni pa znano, ali je po tistem, ko je bil lani izvoljen za župana, svoje švicarsko premoženje prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije.

Arsenovič pa je v odzivu zapisal, da je bil omenjeni račun v Švici odprt 26. novembra 2010, kmalu za tem, 21. septembra 2011, pa tudi že zaprt. V dokaz je dodal kopijo elektronskega dopisa, v katerem je predstavnik banke to potrdil.

Kot je pojasnil, je bila prodaja 50-odstotnega deleža družbe S.Oliver v sodni register vpisana 30. decembra 2010, medtem ko so pogodbo sklenili 8. decembra istega leta. Ob tem je zagotovil, da so davek na kapitalski dobiček prijavili v zakonskem roku, do 28. februarja 2011.

Na podlagi davčne napovedi, kjer so bile priložene vse pogodbe, prav tako pa je bil Furs seznanjen z nakazilom kupnine v tujino, je pristojni davčni organ odmeril davek, ki je bil v celoti tudi plačan v Sloveniji, je zatrdil Arsenovič.

Kot je dodal, je prodaja drugega 50-odstotnega deleža stekla konec leta 2013, pri čemer so davek prav tako prijavili v zakonskem roku, do konca februarja 2014. K napovedi so bile priložene vse pogodbe, izdana je bila odločba o odmeri davka, ta pa je bil prav tako v celoti plačan.

Še več, pri drugi prodaji je Furs po Arsenovičevih navedbah opravil celo poglobljeno kontrolo, preveril celotno prodajo in vse obračune, s tem pa je bila po njegovem mnenju potrjena pravilnost postopka.