c S
Za Adriafin se zanimata tudi Klet Brda in Vipava 1894 06.03.2019 12:49 Koper, 06. marca (STA) - Ponudbi za nakup Istrabenzovega 50-odstotnega deleža v podjetju Adriafin in s tem pomembnega vpliva v Vinakopru sta oddali tudi Klet Brda in vinska klet Vipava 1894, so potrdili predstavniki obeh severnoprimorskih vinarjev. Oboji so pri tem poudarili sinergije, ki bi izhajale iz tovrstnega združevanja.

Prejšnji petek se je iztekel rok za oddajo zavezujočih ponudb za 50-odstotni delež v Adriafinu, ki je v lasti Istrabenza. Delež v Adriafinu je pomemben zlasti zato, ker ima družba v lasti 77,7 odstotka Vinakopra. Najpomembnejša vinska klet na tem območju na skupno desetih legah premore 590 hektarjev vinogradov v vinorodnem okolišu Slovenske Istre. V Istrabenzu v času, ko teče prodajni postopek, sicer ostajajo skopi z informacijami.

Zato pa je direktor trženja v Kleti Brda Andrej Valentinčič za STA danes potrdil, da so oddali ponudbo. Pri tem je opozoril na sinergijske učinke, ki bi jih imel lastniški vstop v Vinakoper. Vinarska panoga v Sloveniji je po njegovem prepričanju razbita in potrebna konsolidacije in združitev, predvsem v luči izvoza.

Kot je dodal Valentinčič, Vinakopru niso konkurenca, kar je razvidno že iz sort vina posamezne kleti, ampak so si lahko kvečjemu komplementarni. Skupaj bi po njegovem lahko postali močnejši igralec na domačem trgu, saj bi dosegli skoraj 20-odstotni tržni delež, prav tako bi sodelovanje Kleti Brda in Vinakopra lahko imela velik potencial na izvoznem trgu.

Podobno je razmišljal tudi Jakob Blaschitz iz vinske kleti Vipava 1894, ki je za STA prav tako potrdil oddajo ponudbe. Tudi Vipavci vidijo precej potencialnih sinergij z Vinakoprom, ki ga štejejo za "zelo dobro naložbo". Tako kot Valentinčič je tudi Blaschitz izpostavil, da v primeru nakupa ne mislijo posegati v strukturo Vinakopra, pač pa si želijo, da bi vsaka klet uspevala in se razvijala v svoji regiji.

Med interesenti je bila tudi koprska kmetijska zadruga Agraria, ki že ima v lasti slabih 21 odstotkov Vinakopra, kjer pa so si v zadnjem trenutku premislili in ponudbe niso oddali. Kot je pred dnevi pojasnil direktor zadruge Robert Fakin, so se po posvetovanju z odvetniki odločili tako, saj dokumenti, ki so jih pregledali, ne zagotavljajo takojšnjega prevzema Adriafina. Fakin je dodal, da imajo namen iti v nakup, ko bodo zadeve razjasnjene, obenem pa je izrazil upanje, da bo predkupno pravico uveljavila Luka Koper, ki je druga solastnica Adriafina.

Članica uprave Luke Koper Irma Gubanec je prejšnji teden na vprašanje o tej možnosti odgovorila, da bodo počakali na zaključek postopka na Istrabenzovi strani, nakar bo Luka "pretehtala vse možnosti, ki jih s tem v zvezi ima".

Neuradno naj bi zavezujoče ponudbe med drugimi oddali podjetnik Marjan Pišljar oz. njegova Metalka Commerce, odvetnik Dušan Korošec in srbski poslovnež Miodrag Kostić.