c S
OECD znižal napoved globalne gospodarske rasti 06.03.2019 11:52 Pariz, 06. marca (STA) - Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je znižala napoved letošnje globalne gospodarske rasti. Namesto za 3,5 odstotka, kot je organizacija napovedovala novembra, naj bi se globalni bruto domači proizvod (BDP) letos okrepil za 3,3 odstotka. Še posebej se nižja rast obeta gospodarstvom območja z evrom.

Globalno gospodarstvo se ohlaja, obeti so slabši za skoraj vsa gospodarstva skupine G20, je v danes objavljenem vmesnem poročilu zapisala OECD. Organizacija opozarja na velika tveganja, ki izhajajo še posebej iz Kitajske in šibkosti evropskih gospodarstev v kombinaciji s skromnejšo trgovino in globalno proizvodnjo, visoko politično negotovostjo in tveganji na finančnih trgih.

OECD je tako še posebej močno navzdol popravila napovedi rasti za države z evrom, zlasti Nemčijo in Italijo, precej nižji so tudi obeti za Veliko Britanijo, Kanado in Turčijo.

Poročilo kot glavne dejavnike v globalnem gospodarstvu prepoznava ohlajanje kitajskega in evropskega gospodarstva ter šibkost globalne trgovine. Dodatno omejevanje trgovine in povečevanje politične negotovosti bi lahko še bolj negativno vplivalo na rast svetovnega BDP.

"Globalno gospodarstvo se sooča z vse večjimi ovirami," je poudaril glavni ekonomist OECD Laurence Boone. "Večja upočasnitev v katerikoli regiji bi lahko iztirila aktivnost po svetu, še posebej, če se razlije na finančne trge. Vlade bi morale okrepiti multilateralni dialog za omejitev tveganj in koordinacijo političnih ukrepov, s čimer bi se izognili večjim negativnim zasukom," je dodal.

Poročilo centralne banke poziva, naj ostanejo pripravljene podpreti gospodarstvo, a dodajajo, da zgolj monetarna politika ne more spremeniti negativnih obetov za Evropo ali izboljšati skromnih srednjeročnih obetov za rast. V nizko zadolženih evropskih državah je potrebna usklajena finančna stimulacija, v vseh državah z evrom pa nadaljevanje strukturnih reform za spodbujanje rasti, krepitev produktivnosti in rasti plač.

Nemško gospodarstvo bo po oceni OECD letos raslo po 0,7-odstotni stopnji, kar pomeni za 0,9 odstotne točke nižjo napoved od novembrske. Napoved za Italijo je nižja za 1,1 odstotne točke, njen BDP naj bi se skrčil za 0,2 odstotka. Celotno gospodarstvo območja z evrom naj bi se okrepilo za odstotek, kar je 0,8 odstotka manj, kot je OECD napovedovala novembra.

Napoved za Turčijo je nižja za 1,4 odstotne točke, organizacija ji napoveduje 1,8-odstotno krčenje obsega gospodarstva. Kitajska naj bi letos beležila 6,2-odstotno, Indija pa 7,2-odstotno gospodarsko rast. BDP ZDA naj bi se okrepil za 2,6 odstotka, Velike Britanije za 0,8 odstotka in Rusije za 1,4 odstotka, še kaže poročilo.

V letu 2020 bo globalno gospodarstvo po napovedi OECD poraslo nekoliko bolj krepko, za 3,4 odstotka. Območje z evrom naj bi takrat beležilo 1,2-odstotno, ZDA pa 2,2-odstotno gospodarsko rast.