c S
Evropske borze začele s padci 06.03.2019 10:36 Frankfurt/Pariz/London, 06. marca (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel s padci osrednjih indeksov. Izjema je le borza v Londonu, ki beleži skromno rast. Blizu torkove končne vrednosti je tudi tečaj evra.

Nekaj pred 10. uro je bil indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 0,20 odstotka pod gladino. DAX je v Frankfurtu izgubljal 0,35 odstotka, CAC 40 pa v Parizu 0,15 odstotka vrednosti. FTSE 100 je bil v Londonu 0,07 odstotka nad gladino.

Za en evro je bilo treba okoli 10. ure na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1304 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta okrepila za 0,03 odstotka. Evropska centralna banka (ECB) je referenčni tečaj evra v torek postavila pri 1,1329 dolarja.

Danes sicer v Evropi ne gre pričakovati objav, na katere bi se lahko pri nadaljnjem zastavljanju razpoloženja oprli vlagatelji. Šele popoldan bi lahko nekaj smeri dali podatki z ameriškega trga dela, zvečer pa gre pričakovati tudi poročilo o stanju ameriškega gospodarstva, ki ga bo objavila ameriška centralna banka.

V Aziji je bilo trgovanje neenotno. Tokijska borza je končala z 0,6-odstotnim padcem, seulska je izgubila 0,2 in singapurska 0,1 odstotka. V Manili je osrednji indeks pridobil 1,4 odstotka, v Hongkongu 0,3 odstotka, v Sydneyju pa za 0,8 odstotka.

Za kar 1,6 odstotka pa je porasel osrednji indeks borze v Šanghaju, ki je tako nadaljeval torkovo rast. Kitajski premier Li Keqiang je ob odprtju letnega zasedanja kitajske ljudske skupščine napovedal številne reforme in ukrepe, s katerimi naj bi spodbudili gospodarsko rast. Vlagatelji ob tem vse bolj verjamejo tudi v trgovinski dogovor med ZDA in Kitajsko.