c S
Po napovedih ta teden konec sojenja v zadevi Gratel 06.03.2019 08:57 Ljubljana, 06. marca (STA) - Ta teden se bo po napovedih na ljubljanskem okrožnem sodišču končalo sojenje v zadevi Gratel, v kateri je ljubljanski župan Zoran Janković obtožen jemanja podkupnine. To sicer ni prvo sojenje ljubljanskemu županu; v zadevi Niš je bil oproščen očitkov o zlorabi položaja v času, ko je vodil Mercator. Janković vztraja, da ni storil očitanih dejanj.

Sojenje se je začelo novembra lani, doslej pa je sodišče predelalo že vsa predlagana dokazna gradiva, zato so za četrtek napovedali sklepne besede in zaključek sojenja. V ospredje sojenja je postavljena domnevno sporna donacija gradbenega podjetja Gratel Ljubljanskemu gradu.

Gratel, ki je pred več kot desetimi letu v Ljubljani za T2 gradil optično omrežje, je Ljubljanskemu gradu plačal 500.000 evrov donacije zaradi škode, ki naj bi jo občini povzročil z gradnjo. Tožilka Blanka Žgajnar pa je prepričana, da je šlo za podkupnino, da je družba lahko nadaljevala z delom, potem ko jim je občina preklicala dovoljenje za delo.

Kot je ob predstavitvi obtožnice izpostavila Žgajnarjeva, je Janković neupravičeno odpravil dovoljenje za fazne zapore ulic po Ljubljani, ki ga je Gratelu nekaj dni pred volitvami podpisala še prejšnja županja Danica Simšič. Nato je z njimi sklenil nov dogovor o nadaljnjem poteku del. V tem dogovoru je med drugim določil višino odškodnine, s tem pa prevzel pristojnosti oddelka za promet Mestne občine Ljubljana, ki je sicer pristojen za izdajo dovoljenj za fazne zapore.

Ljubljanski župan je vse očitke zanikal in v svojem zagovoru ocenil, da je tožilka pregon zoper njega sprožila, ker ga ne mara. "Listine, ki jih je v predkazenskem postopku pridobila policija, ne izkazujejo trditev iz obtožbe. To ni bila donacija, ampak dogovor o odškodnini," je dejal. V svoj zagovor je še izpostavil, da je bila odškodnina oz. donacija Mestni občini Ljubljana nižja od tiste, ki jo je Gratel plačal na primer Mestni občini Kranj za enaka dela polaganja optike in da so do dogovora o odškodnini prišli v pogajanjih.

Med sojenjem sta odmevali predvsem dve, nasprotujoči si pričanji. Lastnik in prokurist Gratela Jurij Krč, ki je dal Ljubljanskemu gradu za tožilstvo sporno donacijo, je dejal, da je bila to le normalna in pričakovana izpolnitev pogodbe. Glede pol milijona evrov donacije je pojasnil, da so imeli v služnostni pogodbi zapisano, da bodo, če posežejo v prostor širše od dogovorjenega, plačali odškodnino. "Z županom smo se zmenili, da bomo odškodnino poravnali, in to smo tudi naredili," je dejal Krč.

Janković sicer po njegovih besedah nadaljevanja del ni pogojeval z donacijo. Kot lastnik Gratela se zaradi donacije tudi ne čuti oškodovanega, saj je deloval v skladu s pogodbo. "Plačali bi tako ali drugače," je dodal.

Nasprotno je menil nekdanji direktor Gratela Drago Štrafela, ki je dejal, da ne razume, zakaj je morala družba občini dati odškodnino, Janković pa ga je obtožil, da laže oz. ima vsaj zelo selektiven spomnim o poslu. Na vprašanje, zakaj je Gratel plačal za pol milijona evrov donacije, je Štrafela dejal, da ne ve. "Saj ni bilo škode, jaz tega ne vidim," je dejal. O tem, ali je bila donacija sporna, pa se na sodišču ni izjasnil. "Neke donacije smo vedno dajali, to je bila naša odločitev. Pri Ljubljani je bila specifika, da smo morali dati več," je pojasnil. Dodal je, da je bilo jasno, da so morali vsi izvajalci, ki so delali v ljubljanski mestni občini, dati tudi donacije.

To sicer ni prvo sojenje, ki bo potekalo proti Jankoviću. Ljubljansko višje sodišče je namreč aprila 2017 Jankovića pravnomočno oprostilo obtožb o zlorabi položaja v zadevi Niš, ko je bil še predsednik uprave družbe Mercator. Poleg tega je konec lanskega leta na ljubljanskem okrožnem sodišču steklo tudi sojenje v zadevi Niš, ki se bo po napovedih nadaljevalo v drugi polovici leta.