c S
BC Partners zaključil odkup United Group 06.03.2019 07:36 Ljubljana, 05. marca (STA) - Podjetje BC Partners je po pridobitvi vseh potrebnih regulatornih soglasij zaključilo postopek odkupa večinskega deleža skupine United Group od naložbenega sklada KKR. United Group je v Sloveniji lastnik telekomunikacijskega operaterja Telemach, načrtoval pa je tudi prevzem medijske družbe Pro Plus.

United Group s sedežem v Amsterdamu je vodilni ponudnik medijskih in komunikacijskih storitev v Jugovzhodni Evropi. Ima več kot 4400 zaposlenih, storitve pa zagotavlja v 1,8 milijona gospodinjstev, sta podjetji BC Partners in KKR zapisali v sporočilu za javnost, ki ga je poslala medijska družba Propiar.

Kljub prevzemu večinskega deleža, neuradno za 2,6 milijarde evrov, bosta KKR in vodstvena ekipa United Group obdržala pomemben manjšinski lastniški delež skupine.

"United Group je izjemno kakovosten poslovni sistem, ki ga odlikujejo vzdržna rast, vodilna infrastruktura, raznolike televizijske vsebine in rastoče število zvestih uporabnikov," je izpostavil partner v podjetju BC Partners Nikos Stathopulos. "Ostajamo predani nadaljnjemu razvoju skupine United Group in se veselimo sodelovanja z vodstveno ekipo in podjetjem BC Partners pri nadaljnji rasti podjetja," pa je dodal generalni direktor podjetja KKR Jean-Pierre Saad.

BC Partners je mednarodno naložbeno podjetje, ki upravlja več kot 20 milijard evrov v skladih zasebnega kapitala in zasebnih posojilih. Od ustanovitve je uresničil 105 naložb v podjetja, katerih skupna vrednost je 130 milijard evrov, in trenutno vlaga v deseti sklad zasebnega kapitala.

KKR je globalno naložbeno podjetje, ki upravlja številne vrste naložb, vključno z zasebnim kapitalom, energetskimi podjetji, infrastrukturo, nepremičninami in krediti. Prav tako sklepa strateška vodstvena partnerstva za upravljanje hedge skladov. Poleg kapitala, ki ga upravlja za vlagatelje, vlaga tudi lasten kapital ter prek kapitalskega trga zagotavlja rešitve financiranja in ustvarja priložnosti za naložbe.

Skupina United Group je bila ustanovljena leta 2000 in je velik ponudnik telekomunikacijskih in medijskih storitev v Jugovzhodni Evropi. Ima najširšo pokritost z omrežjem v regiji in naročnikom nudi pester nabor televizijskih vsebin. Deluje v šestih državah prek podjetij, kot so SBB, Telemach in United Media, ter programov, kot so Sport Klub, Nova TV in N1 TV, ter skupaj z globalno dostopno storitvijo OTT pokriva 3,74 milijona naročnikov v 1,8 milijona gospodinjstvih.

United Group je nesojeni novi lastnik medijske družbe Pro Plus, pod okriljem katere program oddajata televiziji POP TV in Kanal A. S skladom CME je že sklenil dogovor o prevzemu, a so se aktivnosti prekinile. Med drugim je ostalo neodgovorjeno vprašanje, ali bi posel odobrila Agencija RS za varstvo konkurence.