c S
Mercator danes v boljšem stanju kot pred prevzemom 06.03.2019 07:57 Zagreb, 06. marca (STA) - Mercator je treba čim prej ločiti od Agrokorja in ga prenesti na Fortenovo grupo. Prenos ima sicer svojo dinamiko, mogoče pa bi ga bilo končati do konca leta, je v pogovoru povedal izredni pooblaščenec za Agrokor Fabris Peruško, ki sicer ocenjuje, da je Mercator danes v boljšem stanju kot pred Agrokorjevim prevzemom.

Peruško, ki je krmilo izredne uprave v Agrokorju prevzel 28. februarja lani, bo bdel nad ugašanje starega Agrokorja, obenem pa bo predsednik uprave osvežene Agrokorjeve naslednice Fortenova grupe. Nanjo bodo s 1. aprilom prenesli premoženje 32 solventnih Agrokorjevih podjetjih na Hrvaškem, medtem ko se bo 45 insolventnih pridružilo novi družbi prek njihovih zrcalnih podjetij, ki so k svojemu imenu dodala besedo plus.

V tretji skupini so podjetja na Hrvaškem, v katerih imajo manj kot 25-odstotni delež, ter 82 podjetij iz sestave Agrokorja v Sloveniji, Srbiji, BiH, ki jih bodo prenesli v novo družbo in registrirali prenos v skladu z zakonodajo teh držav po sklenitvi postopka na Hrvaškem.

"Mercator je v tretji skupini in želimo si čim prejšnjega prenosa lastnine iz podjetja v stečaju, Agrokorja, v podjetje, ki je bolj zdravo, Fortenovo, kar je pomembno tudi zaradi Mercatorjevih dobaviteljev, zaposlenih in celotnega slovenskega gospodarstva," je izpostavil Peruško.

Izrazil je zadovoljstvo s korektnimi odnosi, ki jih imajo s slovenskim ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom in izrednim članom uprave Mercatorja Gregorjem Planteuom. Meni, da se je med postopkom izredne uprave zmanjšalo število odprtih vprašanj, kar vsem akterjem omogoča nekoliko bolj sproščen pogled na celoten postopek. Peruško še meni, da bi bila prednost, če bi Planteu v upravi Mercatorja ostal tudi po prenosu podjetja v Fortenovo.

Prenos Mercatorja ima sicer svojo dinamiko, ki je odvisna od slovenske zakonodaje. "So zadržki s strani določenih manjših slovenskih bank do prenosa lastništva Mercatorja, a menim, da so na mizi racionalni ekonomski razlogi ter da je treba prižgati zeleno luč čim prej, ker je to tudi v interesu bank," je povedal Peruško. Kot je pojasnil, bodo imele banke potem terjatve do družbe, ki bo v lasti zdravega podjetja.

"Če banke prenosa ne bodo podprle, bo Mercator ostal v lasti podjetja, ki je bankrotiralo, kar ne bo nikomur v interesu," je odgovoril na vprašanje o možnih scenarijih.

Naslednja koraka za prenos delnic Mercatorja sta dovoljenje slovenske agencije za varstvo konkurence in reševanje vprašanja manjšinskih lastniških deležev, kar je Peruško ocenil kot formalnosti, ki pa terjajo svoj čas. Meni, da bi postopek prenosa Mercatorja lahko končali do konca leta, čeprav je časovnica vseh treh korakov minila "že včeraj".

Morebitnih sprememb v upravi Mercatorja na čelu s Tomislavom Čizmićem ne komentira, od vsakega zaposlenega pa pričakuje, da prinaša rezultate ter da pri svojem delu spoštuje najvišje standarde korporativnega upravljanja.

Na vprašanje, ali Mercator v prihodnje vidi kot eno vodilnih podjetij znotraj Fortenova grupe, je Peruško odgovoril, da je treba slovenskega trgovca tako kot hrvaški Konzum gledati kot celoto maloprodajne divizije skupine. Obe podjetji se soočata z izzivi na različnih trgih v regiji in njuno poslovanje je treba čim prej izboljšati v dobro celotne skupine, da bo ta sposobna servisirati svoje dolgove.

Poudaril je, da je treba uresničiti sinergijo med obema družbama, do katere ni prišlo po Agrokorjevem prevzemu Mercatorja. Peruško kot nekdo, ki ni bil udeležen v prevzemnem dogajanju pred leti, vztraja pri oceni, da je bila cena za Mercator precej visoka in da je slovenski trgovec danes v boljšem stanju kot pred Agrokorjevim prevzemom.

"Mercator v času, ko ga je kupil prezadolženi Agrokor, ni bil zdravo podjetje in Agrokor mu je dal pomembno injekcijo za preživetje. Težava je nastala potem, ko skupaj nista zgradila platforme, po kateri bi bila zdrava partnerja svojim dobaviteljem," je poudaril. Peruško meni, da so s Fortenovo odpravili nekaj bistvenih omejitev pri poslovanju in omogočili bolj kakovostno partnerstvo dobaviteljem ter da obstaja velika priložnost za nadaljnje sodelovanje.

Spomnil je, da obstaja znotraj trenutnega delovanja celotne skupine več terjatev posameznih podjetij Agrokorja do Mercatorja kot obratno. "To ni nič nenavadnega. Želim poudariti, da ne moremo govoriti o Agrokorju kot tistemu, ki finančno izčrpava Mercator, saj so temelji za nadaljevanje poslovanja zdravi sinergijski odnosi. Menim, da v slovenski javnosti ni več potrebe, da bi zastavljali takšna vprašanja, saj so se razmere od začetka delovanja izredne uprave spremenile," je še povedal.

Slovenski trg je po Peruškovem prepričanju premajhen za Mercator. "S tega vidika vidim Fortenovo grupo kot novo in zdravo platformo, na kateri bodo slovenski dobavitelji lahko razvijali svoje poslovanje," je pojasnil.

Potem ko se je stari Agrokor zadušil pod bremenom dolgov, ki pritiskajo tudi na poslovanje nove skupine Fortenova, bo slednja poslovanje začela na zgornji meji zadolženosti. Ta bo znašala med 1,4 in 1,5 milijarde evrov, kar vključuje nekaj več kot milijardo evrov super senior posojila (SPFA) ter približno 350 milijonov evrov vnovič priznanih dolgov s trdnimi jamstvi. Temu je treba dodati tudi 650 milijonov evrov dolgov Mercatorja, je pojasnil 45-letni Peruško.

Pričakuje, da bo imela skupina letos od 320 do 340 milijonov evrov dobička iz poslovanja. Dolgove bodo sicer delno reševali tudi s prodajo poslovnih segmentov, ki ne sodijo v temeljno poslovanje trgovine na drobno, proizvodnje hrane in kmetijstva.

"Temelji nove skupine so bistveno bolj zdravi, kot so bili. Podjetja iz sestave skupine so operativno dobičkonosna. Z zmernim optimizmom gledamo na prihodnost skupine," je dejal Peruško.

Izpostavil je, da je bilo SPFA posojilo nujno zaradi nadaljevanja poslovanja Agrokorja, potem ko so imeli na začetku leta 2017 na računu družbe manj kot en evro, poplačati pa so morali dobavitelje, kar so tudi storili z več kot 500 milijoni evrov, ter se pripraviti za turistično sezono. Največja vrednost družbe je njeno operativno poslovanje in ne njeno premoženje, je dejal Peruško, ki se zaveda, da je SPFA posojilo utež na poslovanje Fortenove.

Prepričan je, da bo tudi uveljavitev poravnave s 1. aprilom okrepila položaj družbe na trgu ter da bodo uspešno končali pogajanja o refinanciranju celotnega SPFA posojila. Povedal je, da so večino finančnega prestrukturiranja opravili, kar je bila tudi temeljna naloga izredne uprave, medtem ko bo poslovno prestrukturiranje potekalo še približno dve leti.

S 1. aprilom bodo lastniki Fortenove lahko tudi formalno začeli prodajati svoje lastniške deleže, čeprav so določeni posojilodajalci to medsebojno že počeli. Iz največje lastnice, ruske Sberbanke, so že naznanili, da bodo svoj delež prodali že do sredine letošnjega leta, a Peruško meni, da na tovrstne odločitve vpliva veliko dejavnikov.

Pričakuje, da bodo finančne ustanove sčasoma prodale svoje deleže v novi skupini, kar bo med drugim odvisno od vrednosti samih deležev v določenem lastništvu in od internih procesov v posameznih bankah. Zavrnil je ugibanja iz nekaterih hrvaških medijev, da je Hrvatska pošta začela pogajanja o prevzemu Agrokorjevega podjetja Tisak.

Koristi od skupine ima celotna regija in ni mogoče povedati, da nikogar ne skrbi, kdo bo v prihodnje lastnik Fortenove. Tudi politika v državah, v katerih posluje Agrokor, je bila usmerjena v uspešno reševanje Agrokorja, je dejal in poudaril, da med svojim mandatom ni začutil nobenih političnih pritiskov. "Pomembno je, da zaposlujemo, plačujemo davke in servisiramo posojila," je dodal.

Uspešna Fortenova grupa bo pomembna za celotno regijo, je prepričan. Agrokor na Hrvaškem predstavlja 3,5 odstotka proračunskih prihodkov in nekaj manj kot dva odstotka BDP. V Sloveniji in Srbiji se je Agrokor približal enemu odstotku BDP. Zanima nas v katero smer namerava novi lastnik razvijati skupino, ker je to v makroekonomskem interesu celotne regije.