c S
Italija ob koncu 2018 padla v malenkost blažjo recesijo od prvih ocen 05.03.2019 13:41 Rim, 05. marca (STA) - Italijanski BDP je v zadnjem lanskem trimesečju po revidiranih podatkih italijanskega statističnega urada Istat v četrtletni primerjavi upadel za 0,1 odstotka, kar je za 0,1 odstotne točke manj od prvotne ocene. Istat je tako potrdil, da je tretje največje evrsko gospodarstvo ob koncu leta zdrsnilo v recesijo, a je ta malenkost blažja.

Gospodarstvo zahodne slovenske sosede je medtem v medletni primerjavi v četrtem trimesečju lani stagniralo, potem ko je prva ocena govorila o 0,1-odstotni rasti.

V celotnem 2018 je Italija zabeležila 0,9-odstotno realno rast BDP, po desezoniranih podatkih pa 0,8-odstotno.

Še slabše po zadnjih ocenah italijanskemu gospodarstvu, ki že desetletja bolj ali manj stagnira oz. raste zelo počasi, kaže za letos.

Medtem ko populistična italijanska vlada, ki jo sestavljata Liga in Gibanje petih zvezd, v prepričanju, da bodo njeni ukrepi za povečanje javne porabe in pomoč šibkejšim slojem začeli sredi leta učinkovati, še naprej pričakuje enoodstotno rast in je na tem zasnovala tudi letošnji proračun, pa se napovedi mednarodnih ustanov gibljejo prej v območju stagnacije.

Italija je sicer druga največja zunanjetrgovinska partnerica Slovenije.