c S
Trgovina na drobno v EU januarja z rastjo 05.03.2019 13:04 Luxembourg, 05. marca (STA) - Evropski potrošniki so kljub ohlajanju gospodarstva januarja okrepili potrošnjo. Obseg trgovine na drobno se je v mesečni primerjavi v državah z evrom in v celotni EU povečal, in sicer za 1,3 oz. 1,1 odstotka. V medletni primerjavi je bila rast 2,2- oz. 2,5-odstotna. Slovenija je medletno beležila najvišjo rast v EU, mesečno pa enega večjih padcev.

Januarska rast na mesečni ravni sledi decembrskemu padcu, ko je po popravljenih podatkih obseg trgovine na drobno v evrskem območju upadel za 1,4 odstotka, v celotni uniji pa za 1,3 odstotka.

Mesečno so januarja najvišjo rast obsega trgovine na drobno med vsemi državami EU beležili v Nemčiji in na Malti (3,3 odstotka), sledile so Romunija in Estonija (1,9 odstotka), Portugalska (1,5 odstotka) in Slovaška (1,3 odstotka). O največjem padcu so na drugi strani poročale Finska (-2,1 odstotka), Slovenija (-1,1 odstotka), Danska in Avstrija (-0,7 odstotka) in Belgija (-0,4 odstotka).

V mesečni primerjavi se je v državah z evrom za 1,7 odstotka povečal obseg prodaje neprehranskih izdelkov in za 0,6 odstotka prodaja hrane, pijače in tobaka. Prodaja pogonskih goriv se je okrepila za 1,6 odstotka.

V EU se je obseg prodaje neprehranskih izdelkov povečal za 1,5 odstotka, hrane, pijače in tobaka za 0,8 odstotka, pogonskih goriv pa za 1,2 odstotka.

V medletni primerjavi so največjo rast obsega trgovine na drobno zabeležile Slovenija (11 odstotkov), Irska (8,1 odstotka), Romunija (6,7 odstotka), Litva (5,9 odstotka) in Portugalska (5,6 odstotka). Padec pa sta beležili le Finska (-1,3 odstotka) in Danska (-0,3 odstotka).

V medletni primerjavi je sicer v območju z evrom za 4,3 odstotka porasel obseg prodaje pogonskih goriv, za 2,2 odstotka obseg prodaje hrane, pijače in tobaka ter za 1,7 odstotka obseg prodaje neprehranskih izdelkov.

V celotni EU je prodaja pogonskih goriv poskočila za 4,4 odstotka, hrane, pijače in tobaka za 2,4 odstotka in neprehranskih izdelkov za 2,3 odstotka,