c S
Slovenija na konferenci izpostavila pomen močne kohezijske politike 05.03.2019 12:59 Ljubljana, 05. marca (STA) - Sloveniji se po letu 2020 obeta manj kohezijskih sredstev, a kot je na mednarodni konferenci v Dubrovniku izpostavila Mateja Mahkovec iz vladne službe za razvoj in kohezijo, za zadaj kaže, da bo v primerjavi z ostalimi članicami iz pogajanj lahko izšla kot relativni zmagovalec. Slovenija sicer po njenih besedah zagovarja močno kohezijsko politiko.

Na mednarodni konferenci v Dubrovniku udeleženci te dni razpravljajo o predlaganem kohezijskem zakonodajnem svežnju ter povezovanju strukturnih reform in kohezijske politike v obdobju 2021-2027. Konference se udeležuje tudi evropska komisarka za regionalno politiko Corina Cretu, v imenu Slovenije pa je na Hrvaško odpotovala direktorica organa upravljanja na vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Mahkovčeva.

Kot je povedala, se naši državi v tem obdobju obeta manj sredstev, vendar za zadaj kaže, da bo v primerjavi z ostalimi državami članicami z pogajanj lahko izšla kot relativni zmagovalec. "Po trenutnem predlogu naj bi bila kvota evropskih kohezijskih sredstev za naložbe za rast in delovna mesta za Slovenijo nižja za devet odstotkov," je dejala in opozorila, da te številke še niso dokončne.

Po zadnjih informacijah naj bi se večletni finančni okvir zapiral jeseni letos, kar bi bilo za Slovenijo ugodno, saj bi v statistični izračun še vedno prišlo obdobje 2014-2016.

"Kohezijska politika je res prvenstveno namenjena manj razvitim državam in regijam, da bi čim prej dohitele ostale ter da bi se zmanjšala gospodarska, socialna in teritorialna neskladja, ki še vedno obstajajo v EU ali znotraj držav samih, vendar ne smemo pozabiti, da je unija najmočnejša tako, kolikor je močan njen najšibkejši člen," je še povedala Mahkovčeva.

Slovenija po njenih besedah zagovarja močno kohezijsko politiko tudi v prihodnjem finančnem obdobju, zato pozdravlja predlog Evropske komisije, v katerem kohezijska politika ostaja ključna razvojna politika EU ter ključna politika za soočanje z globalnimi izzivi. Na področju učinkovitejšega koriščenja kohezijskih sredstev pa se Slovenija zavzema za fleksibilno dinamiko koriščenja, pri čemer mora imeti kakovost koriščenja sredstev prednost pred hitrostjo izvajanja programov, je še dodala.

Konferenca v Dubrovniku sicer sledi ministrskemu srečanju in pogovorom septembra 2018 Budimpešti in novembrskemu vrhu Skupine prijateljev kohezije na ravni predsednikov vlad v Bratislavi, ki se ga je udeležil premier Marjan Šarec, so sporočili iz vladne službe.