c S
Nekdanji stečajni upravitelj Kos ne priznava krivde v primeru MKT Print 05.03.2019 11:27 Ljubljana, 05. marca (STA) - Nekdanji stečajni upravitelj Tomaž Kos, ki je v priporu od lanskega marca, na ljubljanskem okrožnem sodišču danes ni priznal krivde za očitano kaznivo dejanje prejemanja podkupnine v primeru preprodaje tovarniškega kompleksa propadle družbe MKT Print v Ljubljani. Dva soobotožena sta se s tožilstvom v tem primeru pogodila za priznanje krivde.

Poleg obtoženega Kosa krivde niso priznali tudi Peter Šinkovec, ki je v preteklosti nadziral poslovanje MKT Printa, in pa Mirko Klemenčič in Sebastijan Elsner, ki sta septembra 2017 skupaj ustanovila podjetje MKT Print upravljanje nepremičnin. Tožilstvo sicer javno še ni predstavilo očitkov iz obtožnice.

S tožilstvom sta se pogodila obtožena Uroš Šoštarič in Damjan Murko, sicer direktor podjetja HCC, ki naj bi bilo predvideno kot končni kupec nepremičnine. Za kakšno kazen sta se pogodila v zameno za priznanje krivde, ni znano, sodišče pa bo o sporazumu, ki sta ga sklenila s tožilstvom, presodilo na naroku, ki je sklican za 19. marec.

Specializirano državno tožilstvo jim očita kazniva dejanja zlorabe položaja in prejemanja oz. dajanja podkupnine v primeru prodaje kompleksa družbe MKT Print, in sicer naj bi obtoženi kompleks kupili poceni in ga nato prodali naprej končnemu kupcu, sami pa naj bi si razdelili okoli milijon evrov razlike in pri tem nagradili tudi stečajnega upravitelja Kosa.

Obramba Tomaža Kosa je na današnjem predobravnavnem naroku zahtevala, da sodnica Nina Drozdek Draganić še pred odločanjem o novih dokaznih predlogih odloči o njihovem predlogu za izločitev dokazov, pridobljenih s tajnim opazovanjem, saj so bili ti po njihovem mnenju pridobljeni nezakonito. Prav tako v dokazu ne želijo Kosovih bančnih podatkov iz San Marina. Sodnica bo sedaj najprej odločila o predlogu za izločitev dokazov, nato pa razpisala dodatni predobravnavni narok.

Kos je od začetka marca lani v priporu, grozi pa mu večletna zaporna kazen. Ministrstvo za pravosodje je sicer Kosu odvzelo dovoljenje za opravljanje funkcije stečajnega upravitelja.

Kriminalisti so ga prvič kazensko ovadili že leta 2015, decembra 2016 pa se je znašel v kazenskem postopku. Prek svojega podjetja Aronia naj bi domnevno izdal za 2,6 milijona evrov fiktivnih računov, denar pa osebno dvigoval v Bosni in Hercegovini. Že dlje časa naj bi imel tudi za skoraj milijon evrov davčnega dolga, svoje nepremičnine pa naj bi zaščitil z zemljiškim dolgom.

Pravosodno ministrstvo je lani zaradi neporočanja o začetku preiskave upravitelja Kosa izvedlo izredni nadzor nad celjskim okrožnim sodiščem. Ugotovilo je, da je sodna uprava celjskega sodišča aktivno pristopila k reševanju problematike šele, ko so jih na to opozorili z ministrstva.