c S
V Kopru letos pričakujejo več kot 100.000 ladijskih gostov 05.03.2019 08:07 Koper, 05. marca (STA) - V Kopru v letošnjem letu pričakujejo 69 potniških ladij, kar je sicer nekoliko manj kot lani, bo pa število potnikov znova preseglo številko 100.000 in bo tako sezona primerljiva z lansko. Prva bo v koprsko pristanišče 27. marca prispela prestižna Viking Star z 850 petičnimi potniki, ki bo letos v Slovenijo priplula še devetkrat.

Letošnja sezona bo ena uspešnejših, napovedujejo v koprski občini. Prihodov potniških ladij bo sicer nekoliko manj kot lani, ko smo jih našteli 77, bo pa zato število potnikov preseglo prag 100.000 obiskovalcev. Letošnja sezona, v okviru katere bo v Koper priplulo 69 ladij in 101.252 potnikov, bo tako primerljiva z lansko, v kateri je Koper obiskalo 101.500 potnikov, primerja pa se lahko tudi z rekordno sezono 2011, ko so zabeležili nekaj manj kot 110.000 potnikov.

Med 69 ladjami bo devet takih, ki bodo v Koper priplule prvič, z vsako izmed njih pa bo v Koper priplulo med 1500 in 2000 potnikov. Izjema sta prestižni ladji Azamara Pursuit in Silver Shadow, ki na svojem krovu sprejmeta okrog 800 gostov.

Po besedah svetovalke župana Jane Tolja se gosti s potniških ladij zadnja leta vse bolj usmerjajo v avtentične lokalne produkte in doživetja, čeprav je njihov delež v primerjavi s tistimi, ki se na destinaciji odločajo za klasične izlete, kot npr. Ljubljana, Postojnska jama, Bled, še vedno manjši. Letos tako poleg stalnih produktov, kot so lov na tartufe, okusi zaledja, ogledi obalnih mest z avtobusom in panoramske vožnje po obali, gostom na novo ponujajo tudi obisk vinske fontane v Marezigah.

Staro mestno jedro Kopra pa bo tudi letos gostilo tri posebna doživetja za goste prestižnih ladij Azamara Club Cruises ladjarja Royal Caribbean Cruise Line, znanih pod imenom Azamazing. Dogodke bo podprla tudi koprska občina.

Letošnja sezona prihodov potniških ladij se bo sicer zaključila nekoliko kasneje kot lanska, in sicer 3. decembra s prihodom ladje Amadea.