c S
Počivalšek ostaja naklonjen imenovanju državnega sekretarja za malo gospodarstvo 05.03.2019 07:34 Ljubljana, 04. marca (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek ostaja naklonjen imenovanju državnega sekretarja za malo gospodarstvo, potem ko je nedavno matični odbor DZ predlog za imenovanje skupaj šestih državnih sekretarjev zavrnil. O tem je treba doseči konsenz med političnimi strankami, je dejal in zagotovil, da malo gospodarstvo vsebinsko gledano ne bo na slabšem.

Potem ko je odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo sredi februarja zavrnil predlog po zaposlitvi šestih dodatnih državnih sekretarjev, med drugim za malo gospodarstvo, na kar so danes z razočaranjem opozorili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), je Počivalšek v izjavi za medije ob robu seje DZ poudaril, da je imenovanje državnega sekretarja za malo gospodarstvo vedno podpiral.

"Tudi zdaj je naše stališče do tega predloga pozitivno," je dejal in dodal, da bi to dalo dodatno simbolno težo malemu gospodarstvu.

Zagotovil je, da na ministrstvu aktivnosti v največji meri namenjajo malim in srednje velikim podjetjem in spomnil, da je večina sredstev, ki jih za gospodarstvo namenjajo iz kohezijskega in integralnega proračuna, namenjenih malim in srednje velikim podjetjem - za finančno obdobje 2014-2020 gre za 845 milijonov evrov, ki so že razpisani in večinoma namenjeni temu delu gospodarstva. Na voljo so tudi finančni instrumenti preko sklada skladov (135 milijonov evrov ugodnih kreditov) in nefinančne spodbude.

"Lahko zagotovim, da se malemu gospodarstvu vsebinsko gledano v nobenem primeru ne bo nič poslabšalo, želim pa si tudi na tej simbolni ravni tudi s tem poudariti pomen malega gospodarstva," je poudaril minister.

Imenovanje državnega sekretarja za malo gospodarstvo bi bilo po njegovih besedah vrh prizadevanj, da se zagotovi ustrezne pogoje za malo gospodarstvo, bodo pa na ministrstvu vsebinsko gledano ta del gospodarstva pokrivali še naprej, neodvisno od tega, kakšna bo odločitev državnega zbora o tej problematiki.

Počivalšek je ob tem poudaril še, da ni dovolj, da se z državnim sekretarjem strinja ministrstvo ali OZS, ampak je treba o tem doseči konsenz med političnimi strankami. Ustreznega kadra za imenovanje na to funkcijo je sicer po njegovih besedah, če bi do tega prišlo, na razpolago dovolj.