c S
Poslanci začenjajo sprejemanje rebalansa proračuna 05.03.2019 08:34 DZ bo drugi dan redne seje začel obravnavo predloga rebalansa državnega proračuna. Z njim se zaradi ugodnih gospodarskih gibanj prihodki povečujejo, tej rasti pa sledijo tudi odhodki, čeprav nekoliko bolj počasi. Fiskalni svet sicer opozarja, da je poraba načrtovana previsoko, državni svet zahteva več denarja za občine.

Z rebalansom bodo letošnji prihodki državnega proračuna povečani za 6,2 odstotka na 10,35 milijarde evrov, odhodki pa za 4,8 odstotka na 10,16 milijarde evrov. Državna blagajna naj bi tako leto končala s 193,6 milijona evrov presežka, kar predstavlja 0,4 odstotka bruto domačega proizvoda.

Po besedah finančnega ministra Andreja Bertonclja je rebalans stabilen in razvojno naravnan ter nagovarja vse generacije državljank in državljanov. Predstavlja tudi podlago za strukturne ukrepe, na finančnem ministrstvu so denimo že predstavili predlog davčnih sprememb, s katerimi se želi spodbuditi domačo potrošnjo in narediti trg dela mednarodno konkurenčen.

Po opozorilih fiskalnega sveta država troši za okoli 270 milijonov evrov preveč, kar povečuje tveganje za srednjeročno vzdržnost javnih financ. Na to so na sobotni seji odbora DZ za finance opozarjali poslanci ne le opozicije, pač pa tudi koalicijske stranke SMC. Rebalansu se sicer obeta zadostna podpora, saj so mu svoje glasove obljubili tudi v Levici, ki je bila sprva zelo ostra do načrtovanih sredstev za obrambo.

Še preden se bo DZ lotil obravnave predloga rebalansa, pa bo potrdil Nika Prebila za poslanca LMŠ, potem ko je zaradi afere s sendvičem poslanske klopi zapustil Darij Krajčič, ter imenoval enega člana Sodnega sveta. Kandidata sta Boris Ostruh in Sašo Prelič.

Ljubljana, 05. marca (STA)
Foto: STA