c S
Po Šarčevi oceni podražitve javnih storitev v mnogih primerih neupravičene 04.03.2019 14:28 Ljubljana, 04. marca (STA) - Premier Marjan Šarec je v odgovoru na poslansko vprašanje Suzane Lep Šimenko (SDS) o tem, kako bo vlada preprečila prenos bremena zaradi dviga plač na uporabnike javnih storitev, med drugim izpostavil, da se dvigajo tudi plače v gospodarstvu in pokojnine ter minimalna plača. "So pa v mnogih primerih te podražitve tudi neupravičene," je dejal.

Po oceni poslanke SDS je vladna ekonomska politika neprimerna. Kot je povzela, je vlada že v začetku mandata dvignila minimalno plačo, da bi ohranila socialni mir, pa je sklenila tudi dogovor s sindikati o dvigu plač javnim uslužbencem.

"Ob tem pa seveda niste zagotovili dodatnih finančnih sredstev za povišanje stroškov, ki bodo s tem nastali. Posledično so javni zavodi zaradi višjih izdatkov za plače dvignili cene javnih storitev. Govorimo zlasti o dvigu cen v vrtcih in o dvigu cen v domovih za ostarele," je poudarila. Lep Šimenkova je prepričana, da je vlada tako "zelo elegantno vso breme dviga plač prenesla na uporabnike storitev".

Šarec je med drugim odvrnil, da je splošni dogovor za pogodbeno leto 2019 zahteval zagotovitev dodatnih sredstev za zdravstveno nego v socialno-varstvenih zavodih, saj so prejšnje vlade zaradi tedaj nujnih varčevalnih ukrepov linearno znižale cene zdravstvenih storitev.

"To je tudi nadpovprečno prizadelo socialno-varstvene zavode, saj v odhodkovni strukturi 80 odstotkov odhodkov zdravstvenih storitev predstavljajo stroški dela. Zavodi že od druge polovice leta 2017 ne dobijo zadostnih sredstev za kritje stroškov dela, kaj šele za materialne stroške in amortizacijo," je dejal. Ob tem je izpostavil, da dogovor vlade o zvišanju plač, dogovorjen s sindikati, to upošteva.

Izpostavil je tudi, da se plače dvigujejo tudi v gospodarstvu, prav tako pokojnine, pa tudi socialni transferji in minimalna plača. "To pomeni, da se tudi na drugi strani nekaj zvišuje. So pa v mnogih primerih te podražitve tudi neupravičene, saj se je v nekaterih primerih podražilo tudi za 15 odstotkov," je izpostavil Šarec, ki se ne more znebiti tudi občutka, da se je zvišanje plač izkoristilo kot izgovor za podražitve.