c S
Pred občino Rogaška Slatina pestro naložbeno leto 04.03.2019 14:24 Rogaška Slatina, 04. marca (STA) - Pred slatinsko občino je pestro naložbeno leto, veliko pozornosti pa bo posvečene turizmu, za katerega je namenjenih 1,8 milijona evrov, od tega naj bi iz naslova turističnih taks pridobili 530.000 evrov. Letošnji proračun je težak 11 milijonov evrov, za naložbe pa bodo namenili 4,5 milijona evrov, je povedal slatinski župan Branko Kidrič.

Kidrič je na današnjem srečanju z novinarji dejal, da se bo občina letos med drugim lotila digitalizacije marketinga, v okviru katerega bodo nadgradili spletno platformo, posneli bodo tudi dva promocijska filma ter digitalizirali sprehajalne, kolesarske, pohodniške in peš poti.

V načrtu je tudi izdaja monografije, saj so zadnjo javnosti predstavili pred 10 leti. Po Kidričevih besedah se bodo letos lotili tudi izboljšanja razmer na področju primarnega zdravstva, v ta namen pa bodo prenovili tri ambulante družinskih zdravnikov. Že prejšnji teden pa je občina namenu predala center za krepitev zdravja. Letos bo nadgradila tudi nujno medicinsko pomoč, občani pa naj bi potem imeli reševalno vozilo na voljo vse dni v tednu.

Nad novo lekarno občina načrtuje tudi ureditev dveh novih ambulant, predvsem za pediatrijo.

Pri II. Osnovni šoli nameravajo urediti skejt park, v načrtu je tudi ureditev postajališča za avtodome, Sv. Florjanu se obeta novi vodovod, Žiberniku mini krožišče, športni center z dvorano Balinček pa čaka energetska sanacija.

Skupaj z Direkcijo RS za infrastrukturo občina načrtuje ureditev treh krožišč, direkcija pa se bo lotila tudi ureditve 1,2 kilometra ceste Tekačevo-Rogaška Slatina, vrednost naložbe, ki jo bo v celoti financirala direkcija, pa je 650.000 evrov.

Glede oživitve Vonarskega jezera je Kidrič dejal, da je slatinska občina pripravljena na ta projekt. Ob jezeru je tako v načrtu ureditev naravovarstvenega centra Sotla. Vrednost te naložbe je Kidrič ocenil na 1,2 milijona evrov, skupaj s šestimi partnerji pa je občina prek evropskega razpisa pridobila 615.000 evrov. Razpis za izvajalca del bo objavljen v drugi polovici leta.

V naslednjih štirih letih se bo občina med drugim lotila izgradnje večstanovanjskega objekta z 10 neprofitnimi stanovanji, čakajo jo tudi še ureditev dobrih pet kilometrov kolesarskih poti, gradnja dodatnega stadiona ob že obstoječem ter nova telovadnica v Sv. Florjanu.

V središču Rogaške Slatine načrtujejo ureditev nadhoda Sonce, postavitev razglednega stolpa in gradnjo orglarskega centra na območju starega mizarstva.

Kidrič pričakuje, da bi iz eko sklada za omenjeni nadhod lahko pridobili 700.000 evrov, vrednost naložbe pa znaša milijon evrov. Vrednost postavitve stolpa, ki ga podpirajo številna gradbena podjetja v občini, je ocenjena na 2,1 milijona evrov.

Realizacijo projekta ureditve nadhoda in razglednega stolpa Kidrič pričakuje v štirih letih, orglarskega centra, katerega gradnja naj bi stala kar 400 milijonov evrov, pa v petih letih. Investitor orglarskega centra je sicer Orglarstvo Škrab.