c S
Vlada se bo na morebitno ohlajanje gospodarstva primerno odzvala 04.03.2019 13:32 Ljubljana, 04. marca (STA) - Res je, da se gospodarstvo ohlaja, kar pa ne pomeni, da smo že v recesiji, je v odgovoru na poslansko vprašanje o pripravljenosti vlade na novo finančno in gospodarsko krizo dejal premier Marjan Šarec. Vlada vse stvari spremlja in se bo na morebitno ohlajanje primerno odzvala, je dejal in dodal, da še ni treba govoriti o katastrofičnih scenarijih.

Na premierja Šarca je poslansko vprašanje naslovil Jani Ivanuša (SNS). Kot je poudaril opozicijski poslanec, se svet pospešeno pripravlja na novo finančno in gospodarsko krizo. "Ta je neizbežna, vsaj tako pravijo strokovni ekonomisti po celem svetu. Zadnja kriza je bila boleča, zato moramo biti nanjo pripravljeni," je izpostavil in premierja vprašal, če ima krizni načrt pripravljen tudi slovenska vlada.

"Pravilno ste ugotovili, za nami je huda kriza, praktično desetletno obdobje, ki je blokiralo praktično vse," je dejal Šarec. Takratna vlada nas po premierjevi oceni ni pripravila na kakšno krizo, danes pa so po njegovih besedah razmere drugačne.

"Imamo bistveno bolj razdolžena podjetja in državo, kot v času pregrevanja, ko se je vse delalo na kredite, na lepe oči, ko so nekateri v lakomnosti po prevzemu podjetij, kako bi imeli še več, kupovali delnice zelo drago, potem so te strmoglavile. Jasno je, da je šlo vse v franže," je dejal predsednik vlade.

Izpostavil je, da je cilj vlade letos javni dolg znižati na 66 odstotkov bruto domačega proizvoda, ob tem pa poudaril, da je Slovenija pri zniževanju dolga med prvimi v Evropi. "Zato je bila tudi zadnja zadolžitev ne za tekočo porabo, ampak za upravljanje z dolgom, po domače za reprogramiranje tega dolga. Za nas je zelo pomembno, da ne bi prišli v slabše razmere zelo zadolženi," je izpostavil.

Na vprašanje Ivanuše, kdaj bi po oceni slovenske vlade naslednja kriza lahko nastopila, je Šarec odgovoril, da "verjetno ne sedete v avto in se pogovarjate celo pot, kako se boste zaleteli, ampak kako boste prišli na cilj in vozili po zdravi pameti".

Ivanuša je premierja tudi vprašal, ali imamo v Sloveniji v rezervi novo valuto, saj po besedah poslanca SNS svetovni ekonomisti napovedujejo tudi slabšanje valute evra, celo njej zlom. "Glede zloma evra gre za špekulacije," je odvrnil Šarec. Kot je dejal, nihče v Evropi še ni omenil nič takega, tudi Evropska komisija in inštitucije so bolje pripravljene na novo dogajanje. Vlada dobro spremlja razmere in se bo temu primerno odzivala na morebitno ohlajanje gospodarstva, je poudaril.