c S
OZS z apelom politiki po državnem sekretarju za malo gospodarstvo 04.03.2019 13:04 Ljubljana, 04. marca (STA) - V Obrtno-podjetniški zbornici (OZS) so danes izrazili razočaranje nad nedavno odločitvijo parlamentarnega odbora, da ne podpre predloga za zaposlitev državnega sekretarja za malo gospodarstvo, kar da so pred volitvami podpirale vse politične stranke z izjemo Levice. Koalicijske stranke pozivajo, naj v DZ vložijo nov predlog.

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil predsednik OZS Branko Meh, je odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo sredi februarja zavrnil predlog po zaposlitvi šestih dodatnih državnih sekretarjev, med drugim za malo gospodarstvo.

"Na forumu obrti in podjetništva maja lani so vse politične stranke razen Levice obljubile, da bodo potrdile državnega sekretarja," je dejal in dodal: "Danes smo priča, da politiki dejansko zelo z lahkoto prelomijo dane besede."

Razlog za nepotrditev državnega sekretarja za malo gospodarstvo predsednik zbornice vidi v tem, da se ni odločalo le o njem, temveč še o petih drugih državnih sekretarjih. S tem se bo državni zbor v okviru redne marčne seje seznanil v četrtek.

Meh oz. zbornica zdaj koalicijske poslance pozivajo, da v parlamentarno proceduro vložijo nov predlog za imenovanje državnega sekretarja za malo gospodarstvo. "Obrtniki in podjetniki imamo dovolj, da politične stranke cepijo politična nesoglasja na naših ramenih. To se mora enkrat končati," je poudaril Meh.

Po besedah direktorja OZS Danijela Lampergerja so predlogu na odboru sicer nasprotovale opozicijske stranke in Levica. "Upamo, da tukaj zgodba ni končana in da bo prišlo do tega, da se bo vložil predlog, v katerem bo državni sekretar za malo gospodarstvo samostojni predlog in da ga bodo vsi, kot so že obljubili, podprli," je poudaril.

Slovensko gospodarstvo sloni na mikro in malih podjetjih, takih je več kot 99 odstotkov vseh podjetij ali 117.000 poslovnih subjektov, ki imajo približno 352.000 zaposlenih.

Ker naše gospodarstvo temelji na malih, Meh težko razume, zakaj ne dobijo državnega sekretarja. Ob tem je spomnil, da je imelo malo gospodarstvo v preteklosti, v vladah Lojzeta Peterleta in Janeza Drnovška, svojega ministra. "Tedaj so vedeli, da je malo gospodarstvo res vodilna gospodarska sila v Sloveniji. Ne vem, zakaj se temu zdaj nasprotuje," je dejal in dodal, da je trenutno v državi 37 državnih sekretarjev.

Tako Meh kot Lamperger sta ocenila, da ima malo gospodarstvo takšno težo, da si zasluži človeka, ki bi bdel nad to tematiko in se posvetil vsebinam, ki tarejo obrtnike in podjetnike. Med težavi, s katerimi se srečujejo obrtniki in podjetniki, sta med drugim izpostavila birokratske ovire in plačilno nedisciplino. Državni sekretar bi se ukvarjal ne le z izboljšanjem poslovnega okolja, temveč bi tudi pomagal odpirati vrata po drugih ministrstvih.