c S
Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih v območju evra in EU januarja navzgor 04.03.2019 12:37 Luxembourg, 04. marca (STA) - Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih v območju evra so januarja porasle za 0,4 odstotka, v celotni EU pa za 0,3 odstotka. V medletni primerjavi so se v državah z evrom zvišale za tri odstotke, v uniji pa za 2,9 odstotka, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

Na mesečni ravni so se v državah z evrom najbolj, za 0,6 odstotka, dvignile cene investicijskih dobrin, sledile so cene trajnih potrošnih dobrin, cene v energetskem sektorju in cene dobrin za vmesno porabo. Cene netrajnih potrošnih dobrin so stagnirale.

V celotni EU pa so se tako cene investicijskih kot trajnih potrošnih dobrin okrepile za pol odstotka. Nekaj manj so porasle cene v energetskem sektorju, dobrin za vmesno rabo in netrajnih potrošnih dobrin.

Med državami članicami so na mesečni ravni največje zvišanje cen industrijskih izdelkov beležile Nizozemska (+dva odstotka), Estonija (+1,2 odstotka) in Grčija (+1,1 odstotka). Padce so medtem beležili Ciper (-1,1 odstotka), Belgija (-en odstotek) ter Finska in Velika Britanija (po -0,1 odstotka).

V medletni primerjavi pa so se v državah z evrom januarja najbolj zvišale cene v energetskem sektorju, in sicer za 7,3 odstotka. Precej manj so porasle cene preostalih dobrin. V celotni EU je bila slika podobna; cene v energetskem sektorju so se v tej skupini držav zvišale za 6,2 odstotka.

Najvišjo rast cen industrijskih izdelkov pri proizvajalcih so na letni ravni beležile Estonija (+7,4 odstotka), Danska (+6,8 odstotka) in Latvija (+6,2 odstotka), edino znižanje pa je Eurostat zabeležil na Irskem (-0,1 odstotka).

V Sloveniji so se cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih januarja glede na december okrepile za 0,2 odstotka, glede na januar lani pa za 1,1 odstotka.