c S
Evropske borze navzgor 04.03.2019 11:15 Frankfurt/Pariz/London, 04. marca (STA) - Obeti skorajšnjega trgovinskega dogovora med ZDA in Kitajsko dvigujejo tudi evropske borze, potem ko se je v zelenem izteklo že borzno trgovanje v Aziji. Tečaj evra medtem stagnira.

Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 se je do 10. ure zvišal za 0,39 odstotka. DAX se je v Frankfurtu dvignil za 0,29 odstotka, CAC 40 v Parizu za 0,64 odstotka, FTSE 100 pa v Londonu za 0,32 odstotka.

Časnik Wall Street Journal je poročal, da so pogajalci ZDA in Kitajske v prejšnjih tednih zbližali stališča na ključnih točkah in da bi ameriški predsednik Donald Trump ter njegov kitajski kolega Xi Jinping na srečanju konec marca lahko podpisala končni dogovor.

Tečaj evra je medtem praktično stagniral. Zjutraj je bilo treba za en evro na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1363 dolarja, kar je približno enako kot v petek popoldan. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra takrat postavila pri 1,1383 dolarja.

Tudi na azijskih borzah je bil dan pozitiven. Tokijska borza se je dvignila za dober odstotek, hongkonška in sydneyjska za pol odstotka, šanghajska pa za 1,1 odstotka.