c S
V Ljubljani in na Otočcu posvet ekonomskih svetovalcev 04.03.2019 09:29 Ljubljana/Otočec, 04. marca (STA) - V Ljubljani se je danes začel interni del dvodnevnega posveta ekonomskih svetovalcev, ki ga pripravlja direktorat za gospodarsko in javno diplomacijo, v torek pa ga bodo preselili na Otočec. Tam bo zbrane drugi dan posveta med drugimi nagovoril minister za zunanje zadeve Miro Cerar. Namen drugega dela srečanja bo pogovor z območnimi podjetji.

Ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da so ekonomski svetovalci pri svojem rednem delu zadolženi za zaščito, uveljavljanje in promoviranje interesov slovenskega gospodarstva v tujini, kjer med drugim ponujajo pomoč in podporo podjetjem pri vstopu in širitvi poslovanja na tujih trgih ter pri reševanju določenih odprtih vprašanj, ki se pri tem pojavljajo.

Redni posveti ekonomskih svetovalcev so namenjeni obravnavi prednostnih nalog delovanja na področju internacionalizacije slovenskega gospodarstva in pogovoru o aktualnih mednarodnih temah, ki vplivajo na gospodarsko sodelovanje s tujino. Na vsakem posvetu pripravijo tudi srečanja ekonomskih svetovalcev in podjetij, ki jih to zanima. Med drugim bodo obravnavali dejavnosti gospodarske diplomacije in cilje, ki si jih je ta zastavila, so pojasnili.

Na današnji interni razpravi bo Banka Slovenije predstavila tokove neposrednih tujih naložb v Sloveniji, strateška razvojno inovativna partnerstva bodo predstavila svoje delovanje in dejavnost na tujih trgih, pri čemer so jim in jim bodo v podporo tudi ekonomski svetovalci na veleposlaništvih v tujini.

Slovenska turistična organizacija bo predstavila projekt Slovenija gastronomska regija 2021, Kmetijska in živilska zbornica pa bo podala usmeritve glede slovenskih prehranskih izdelkov na predstavitvah v tujini.

Drugi dan posveta bodo zbrane najprej nagovorili minister za zunanje zadeve Cerar, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup, generalna direktorica za gospodarsko in javno diplomacijo Alenka Suhadolnik ter direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Tomaž Kordiš.

Drugi dan srečanja bo namenjen predvsem podjetnikom, ki se bodo lahko tudi ločeno sestali z ekonomskimi svetovalci in se pogovorili o možnostih nastopa na posameznih tujih trgih, so še sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.